Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu kurulacak

Haber Giriş : 14 Ekim 2004 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı "Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu' kurulmasına ilişkin kanun tasarısı hazırladı. Tasarı, 'devlet sırrı' ve 'ticari sır' kavramlarının arkasına sığınılarak bilgi ve belgelerin saklanmasını yasaklıyor.

Adalet Bakanlığı "Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu" kurulmasına ilişkin kanun tasarısı hazırlayarak görüş alınmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdi. Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan 'Ombdusmanlık Kurumu' yerine 'Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu' kurulacak.

İnsan hakları denetimi yapacak

Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu'nun görevi "Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa'da belirtilen nitelikleri çerçevesinde, her türlü idarî işlem, eylem, tutum ve davranışları; insan hak ve özgürlüklerine saygı, hukuka ve hakkaniyete uygunluk ile yerindelik yönlerinden incelemek ve araştırmak" olarak belirleniyor. 'Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu Meclis'in yasama, yargı organlarının yargı ve TSK'nın askeri faaliyetleri dışındaki alanlarda bu kurumlar da dahil olmak üzere bütün kurum ve kuruluşların idari faaliyetlerini denetleyebilecek. Tasarı 'Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu'nun başkanı olarak bir Başdenetçi seçilmesini düzenliyor. Tasarı 'Başdenetçi' olarak seçilecek kişinin hukukçu olması şartını getiriyor. Kurumda görev alacak 10 'Halk Denetçisi'nin ise çeşitli meslek dallarından seçilmesine imkan tanınıyor.

Ayrıca Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu bağımsız bir kurul olacak. Tasarıda "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Başdenetçiye ve denetçilere görevlerini yerine getirirken emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz" hükmü yer alıyor.

"Devlet Sırrı" gerekçeli gizlilik kalkıyor

Tasarı, 'devlet sırrı' gerekçesiyle birçok bilgi ve belgeye ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için "Kurumun inceleme ve araştırma konusu ile ilgili olarak istediği bilgi ve belgelerin, özel kanunlardaki yasaklamalara bakılmaksızın bu isteğin tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde verilmesi zorunludur" hükmü getiriyor.

Tasarıda "Ancak istenen bilgi ve belgeler Devletin güvenliğine veya yüksek menfaatlerine veya Devletin güvenliği ve yüksek menfaatleriyle birlikte yabancı devletlere de ilişkin ise, Başbakan veya ilgili bakan gerekçesini bildirmek suretiyle istenen bilgi ve belgelerin açıklanmaması ve rapora geçirilmemesini Başdenetçi'den ister" hükmüne yer veriliyor.

Valilik ve kaymakamlığa başvurulacak

Tasarı, vatandaşların valilik veya kaymakamlıklar aracığılıyla Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu'na başvurmasına imkan sağlıyor. Başvurular sırasında herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Başvurular 3 ay içinde sonuçlandırılacak. Vatandaşların şikayetleri ile ilgili inceleme ve araştırma sonuçları başvuran kişiye ve ilgili kuruma bildirilecek. Türkiye Halk Denetçiliği Kurumu'nunu bulduğu çözümün ilgili kurum tarafından benimsenmemesi halinde bunun gerekçesi 1 ay içinde 'Başdenetçi'ye bildirilecek. Vatandaşlar sorunlarına çözüm bulunmaması halinde yargı gidebilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber