Hiperaktif çocukların geleceği...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 19:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Öğretmenler sınıflarında böyle bir çocuk gözlemlediklerinde mutlaka aileyi bir doktorla irtibata geçmeye yöneltmeli. Çünkü bu sayede çocuğun tedavi edilerek akademik hayatı kurtulabilir. Evleri çok iyi organize edilmeli.

Öğretmenlere düşen görev nedir? n Türkiye ve dünyada da önce yapılması gereken şey çocuk ve ergen psikoloğuna gitmektir. Bir ihtimalden söz ederken bazen çocuğun sorunu gözden kaçıyor. Bu nedenle öğretmenler sınıflarında böyle bir çocuk gözlemlediklerinde mutlaka aileyi bir doktorla irtibata geçmeye yöneltmelidir. Çünkü bu sayede çocuğun tedavi edilerek akademik hayatı kurtulabilir. Aile öğretmenden gelen bu uyarıyı dikkate almalı ve bir çocuk ergen psikiyatrına başvurulmayı geciktirmemelidir.

Bu çocuklar için nasıl bir eğitim planı gerekli?

Öncelikle evin çok iyi organize edilmesi gerekiyor. Çocuğun yemek yiyeceği saatler, televizyon izleyeceği, ders çalışacağı saatler organize edilmeli, iyi planlanmalıdır. Her şey ne kadar iyi planlanır, organize edilirse bu çocuklar o kadar iyi hareket edebiliyorlar. Çünkü bu çocukların önceden ne yapacağını bilmesi gerekiyor. Anne baba çocuğu, bir saat sonra ders çalışmaya başlayacaksın, bu saatte tv izleyeceksin demesi gerekiyor.

Okulda eğitim nasıl olmalı?

Çocuğun dikkatinin normal çocuklardan farklı olduğunu kabul edip ona göre davranılması lazım. Tedavi eğitim ve ilaçla olmaktadır. Hekim ilaç tedavisini planladığı için çocuk zaten biraz sakinleşiyor ama bu çocuğun dikkati 20 dakikadan fazla olmadığı bilinmelidir.

Evde nasıl bir ders düzeni uygulanmalı?

Evde de 20 dakika aralarla derse yeniden başlaması gerekir. Ders kitabı, kalemi dışında masasında dikkatini dağıtacak bir şey olmaması lazım. Bazı çocuklarda renkli kalemler çok işe yarıyor. Bu tip uyarıcı etkenler dikkati toparlamayı sağlıyor.Dikkatini toplamaya öğretmen nasıl yardımcı olabilir?Bu durumda öğretmenin 20 dakikada bir ona görev vermesi yerinde olur.

"Al bunu buraya götür, tebeşir getir" gibi yönlendirmeler bunu sağlayabilir. Bu durumda çocuk ara vermiş olur ve yeniden dikkatini toparlaması sağlanır.Üç buçuk yaşındaki bir çocuğu getirmişti ailesi. Çocuğun konuşması gecikmişti ama anne, "benim çocuğum hareketli, yerinde durmuyor" diyerek gelmişti. Gelişimi normaldi ama konuşması birkaç ay geriden geliyordu. Ailenin anlatımına göre, çocuk uyumuyor, yemek yemiyordu. Ne kadar dışarıda gezse de bir türlü yorulmuyordu. Dikkat eksikliği hiperaktivite olan çocuklarda konuşma güçlüğü de görülebiliyor. İlk değerlendirmemiz sonrasında eve gittiklerinde çocuğun uyuma şekli değişti.

Odasına farklı bir hava verildi. Yemekler onun isteyeceği şekilde planlandı. Günde üç kere dışarı çıkarıldı ama buna rağmen çocuk aynen devam etti. Aile ilaçsız tedaviden yanaydı ama tedavinin devamında ilaçla tedaviye devam etmeyi gerekli gördük. Sonuç başarılıydı.Beş yaş sekiz aylık bir çocuk. Geldiklerinde okula başlayacağı zaman dikkat eksikliği olduğu söylenmişti. Gelişimsel test yapıldı. Kişisel, sosyal, testlere bakılıyor. Hepsine bakıp değerlendirdik.

Daha sonra 4-8 yaş arasında çocuklara uyguladığımız el, göz koordinasyonu, görsel algı testide yaparak ileride dikkat eksikliği yaşayıp yaşamayacağını anlamaya çalıştık. Tüm bunların sonunda çocukta hiperaktivite olmadığı görüldü ama yoğun dikkat eksikliği vardı. Eğitimi buna göre yaptık. Kağıt kalem eğitimi dediğimiz, el göz koordinasyonu, şekil zemini ilişkisini aktaracak çalışmalar yapıldı. Türkiye'de sadece merkezimizde uygulanan rehacom sistemi var. Frontal bölgede dikkati artıran çalışmalar yapıyoruz. Çocuğun tedavisi başarıyla devam ediyor.

Dr. Serdar ALPARSLAN- Psk. Yasemin KALKAVAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber