Cep telefonu nasıl kullanılmalı?

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 06 Mayıs 2008 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonunun zararlarını ölçen bilimsel merkez

?Piyasa Gözetleme Laboratuvarı? bilimsel verilerle yanlış bilinenlere ışık tutacak

MİKRO DALGA ODASI

Telekom Kurumu Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Oruç, arkadaşımız Sinan Çetin'e (sağda) antenler ve mikrodalga haberleşme sistemlerine yönelik uygulamaların yapıldığı bu laboratuvarda, yüksek frekanslarda çalışan elektronik devre elemanları ve ölçüm düzenekleri üzerine deneyler yapıldığını söyledi.

Cep telefonlarının sağlığa zararlı olup olmadığının tespiti konusunda Türkiye de artık dünyada söz sahibi bir ülke durumuna geldi. Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) Hacettepe Üniversitesi Teknokent Alanı'nda kurduğu Avrupa'nın en büyük modern ?Piyasa Gözetleme Laboratuvarı?nda (PGL) başta cep telefonları olmak üzere her türlü telekom cihazlarının denetimi yapılıyor. Kapılarını gazetemize açan laboratuvarda yapılan testlerde ?cep telefonunu kalbinize yakın taşımayın?, ?cep telefonuyla saatlerce konuşmayın beyin tümörü yapıyor?, ?telefonunuzu belinizde taşımayın böbreklerinize zarar veriyor? gibi kulaktan duyma bilgiler yerine bilimsel verilerle vatandaşı aydınlatıyor. Ayrıca laboratuvarda yapılan son testlerde Türkiye'de kullanılan cep telefonlarının radyasyon yayma açısından sağlığı tehdit eder boyutlarda olmadığı ortaya çıktı.

4 ANA TEST

Telekom Kurumu Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç, TK bünyesinde kurulan laboratuvarın Avrupa'nın en büyük ve en modern tesisi olduğunu söyledi. laboratuvarlarının Avrupa'da İspanya dışında sadece Türkiye'de bulunduğunu açıklayan Oruç, ?Burada dört ana grup altında testler yapılıyor. Yani GSM telefonlarının kullanımı ya da taşınması esnasında cihazların etrafa yaydığı elektromanyetik dalganın miktarını ölçülmesinden, GSM telefonlarının kullanımı ya da taşıması esnasında insan beyni ile etkileşimi ve beyindeki soğrulama miktarı ve bu miktarın Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilebilir sınırları içinde olup olmadığının testi yapılıyor. Ayrıca telekomünikasyon cihazlarının etrafa yaydığı elektromanyetik dalganın miktarını ölçmeye yarayan Işınımlı Yayınım testi gibi çeşitli testler gerçekleştiriliyor?dedi.

İDEAL KULLANMA TEKNİĞİ

Cep telefonunun sağlığınızı etkilememesi için kulağınıza ya da yüzünüze yapıştırmayın. Telefon ile kulağınız arasında 15 derecelik bir açının olmasına dikkat edin. Özellikle telefon çalınca açıp, hemen kulağınıza götürmeyelim. Çünkü telefon, en çok enerjiyi o anda harcar. Bu da insanı olumsuz etkiler. Cep telefonunu, mümkünse kablolu kulaklıkla kullanın. Bu, telefonun yaydığı zararlı etkileri 10'da 1 oranında azaltır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber