Pasaportlar AB standartlarına göre değişiyor.

Haber Giriş : 17 Ekim 2004 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı ile koordineli yürüttüğümüz çalışma tamamlandı. Pasaportları değiştiriyoruz. Yeni pasaportlar, AB standartlarında ve 10 yıl süreli olacak. Basımlar başladı ve ilk örnekleri geldi.'

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 10 yıl süreli AB pasaportlarının basılmaya başlandığını söyledi. İlk örnekleri gelen pasaportlar ciltli defter şeklinde, ancak barkodlu ve ultraviyole ışınlarla okunabilen gizli işaretler taşıyacak.

TÜRKİYE AB'ye uyum sürecinde vatandaşı doğrudan ilgilendiren önemli adımlardan birini, pasaport konusunda atıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bugün çıkacağı Almanya ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, AB normlarına uygun pasaportların basılmaya başladığını söyledi. İlerleme Raporu'nu açıklamasından sonra ilk yurtdışı gezisini Almanya'ya yapacak olmasının önemine dikkat çeken Gül, şunları söyledi:

10 YIL SÜRELİ

İçişleri Bakanlığı ile koordineli yürüttüğümüz çalışma tamamladı. Pasaportları değiştiriyoruz. Yeni pasaportlar, AB standartlarında olacak. Basımlar başladı ve ilk örnekleri geldi. Taşınmaları çok daha kolay olacak. Gümrüklerden geçerken artık Türk pasaportu ciddi anlamda tanınacak. Ama çok daha önemlisi, sürelerinin 10 yıllık olması. Yani bir vatandaşımız 10 yıllık pasaport aldığında uzun süre rahat edebilecek. Sık sık konsolosluğa veya emniyet müdürlüğüne gidip pasaportunu uzatma telaşına girmeyecek. Bu hem vatandaşı rahat ettirecek, hem de yükümüzü hafifletecek. Basım işleri önümüzdeki günlerde bitecek.

ALMANYA SÖZCÜMÜZ

Almanya, AB içinde bizim için çok önemli bir ülke. AB'nin lokomotifi. Tabiri caizse, bizim sözcülüğümüzü yapan bir ülke. Açıkçası biz de bunu onlardan talep ettik. Hem meslektaşım Joschka Fischer, hem de Şansölye Gerhard Schröder bunu açıkca yapıyorlar. Schröder'e Die Welt'te yayınlanan, Türkiye'yi savunan yazısından dolayı da çok teşekkür ediyorum. Çok dostumuz var Almanya'da.

KIZIL DANY'DEN DESTEK

Birkaç gün önce Fransız televizyonunun 3. kanalına konuştum. Avrupa Parlamentosu Milletvekili Daniel Cohn Bendit'le bağlantı yaptılar. Ben onun kadar heyecanlı bir şekilde savunamadım Türkiye'yi. Niye derseniz, o zaman çok tarafkár duruma düşerdim ve bu da ters teperdi. Daha kontrollü konuştum. Cohn Bendit ise yeri geldi asabi, sesini yükselterek, yeri geldi elini kolunu sallayarak konuşup Türkiye'nin AB üyeliğini savundu.

Özel barkodlu olacak

Pasaportların basımı, Yeni Türk Lirası gibi sahteciliğe karşı önlem olarak gizli yapılıyor.

Güvenlik unsurları artırılmış, AB ülkelerinin kullandığının benzeri pasaportlar, yine ciltli defter şeklinde olacak, ancak daha az yaprağı bulunacak.

Özel barkod numaralarıyla okunacak, sahibinin adı kodlanacak, sayfalara değerli kağıtlar gibi ultraviyole ışınlarla okunabilen gizli işaretler konulacak.

Kamuoyuna açıklanmayan başka gizli güvenlik işaretleriyle de donatılacak.

Sınır polisleri özel sensörlü bir sistemden geçirerek kontrol edecekler.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber