YTL'den halkın yarısı endişeli

Haber Giriş : 27 Ekim 2004 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araştırma şirketi ACNielsen'in yaptığı anket, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren geçeceğimiz Yeni Türk Lirası ile ilgili olarak Türk halkının yüzde 10'unun bihaber olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, halkın hükümet kararını desteklediği ancak süreçten de endişeli olduğu dikkat çekti. Özellikle habersiz olan yüzde 10'un profilini incelendiğinde, düşük sosyo-ekononomik seviyelerde, 16-20 ve 50-64 yaş gruplarında ve Adana'da YTL'ye geçiş konusundaki bilgi düzeyi oldukça düşük olduğu görüldü. YTL'ye geçiş sürecinden haberdar olan katılımcılara bu sürecin detayları sorulduğunda, çok büyük bir kısmının (yüzde 88) YTL'ye geçişin Ocak 2005'te olacağından ve Türk Lirası'ndan '6 sıfır' atılacağından (yüzde 85) haberdar oldukları görülüyor.

DESTEKLEYENLER ÇOĞUNLUKTA

Hükümetin YTL'ye geçiş politikaları halkın yüzde 59'u tarafından destekleniyor. Öte yandan, yüzde 16'lık bir kesim bu konuda fikir beyan etmezken, halkın yüzde 26'sı bu politikaları desteklemiyor. Hükümetin Yeni Türk Lirası'na geçiş politikalarını desteklesin ya da desteklemesin, halkın yüzde 44'lük bir bölümü, bu sürecin doğuracaklarından endişe duyuyor. Geçiş süreci sonrasında YTL'nin değerinin ne olumlu ne de olumsuz yönde etkileneceği yönünde kanı hakimken, yine de bu süreç sonrasında değer kazanacağına inandığını belirten kesimin oranı da yüzde 29. Özellikle genç yaş grubunda ve düşük sosyo ekonomik düzeyde bu inanç daha hakimken, yüksek sosyoekonomik seviyeler daha nötr durumda. Yeni Türk Lirası'na geçişle birlikte halkın alım gücü üzerinde de herhangi bir olumlu ya da olumsuz etkisinin olmayacağı da düşünülüyor. Hesaplama kolaylığı ve Yeni Türk Lirası'nın değerlenmesi bu sürecin hayatımızdaki en olumlu etkileri olacak gibi görünürken, yeni sürece uyumun yaratacağı karışıklıklar da en önemli olumsuz etki olarak duruyor. Halk, halihazırda YTL'den doğacak alım satımlardaki karışıklıklardan ve yeni paraya adaptasyon sorunlarından endişe duyuyor.

Çift etiketsize ağır ceza var

YTL'ye geçiş sürecindeki 'çift etiket' modelinde, AB ülkelerinin euro'ya geçerken uyguladığı ve parasından sıfır atan diğer ülkelerin deneyimleri esas alındı. 1 Ocak 2005'ten itibaren 1 yıl boyunca, bütün mal ve hizmet bedelleri, etiket ve fiyat listelerinde TL ve YTL olarak ayrı ayrı gösterilecek. Buna uymayanlara 2004 fiyatıyla 128 milyon 500 bin lira (128.50 YTL) ceza kesilecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber