Diyanet-Sen: İmamlara fazla mesai ücreti verilmeli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2008 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, din görevlilerinin haftalık çalışma saattinden fazla mesai yaptıklarını belirterek, din görevlilerine haftada bir gün için, resmi ve dini bayramlarda fazla mesai ücreti verilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında Diyanet-Sen Genel Başkanı Amhet Yıldız, diyanet çalışanlarının taleplerini dile getirdi.

Yıldız, Diyanet İşleri Teşkilat Yasası'nın maddelerinin büyük bir kısmının 1979 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinden dolayı yasal bir boşluğun meydana geldiğini belirtti. Diyanet teşkilatınını 1979 yılından beri yönetmeliklerle idare edildiğine işaret eden Yıldız, Başbakanlığa sunulan yasa taslağının TBMM'ye sunulmasını beklediklerini ifade etti.

"HÜKÜMET İCRAATLARINI ELEŞTİRMEME YASAĞI KALDIRILMALI"

Yıldız, TCK'Nın 219. maddesi ile din görevlilerinin hükümet icraatlarını eleştirme yasağı bulunduğuna işaret ederek, benzeri bir yasağın diğer kamu görevlilerinde bulunmamasının Anayasanın temel ilkelerine aykırı olduğunu kaydetti. Yıldız, bu maddenin yasa metninden tamamen çıkarılmasını istedi.

Yıldız, 1999 yılında yapılan bir düzenleme ile Kur'an kursuna gitmek için ilköğretim 5. sınıfı bitirme şartının getirildiğini belirtti. Yıldız, bu düzenlemeyle birlikte insanların çocuklarının dini eğitim almasını illegal yollardan sağladığını vurguladı.

"FAZLA MESAİ ÜCRETİ VERİLMELİ"

Din görevlilerinin, haftalık çalışma saatinin üzerinde çalıştıklarına işaet eden Yıldız, din görevlilerinin haftalık 45 saatlik çalışma saatinin üzerinde çalıştıklarının Ankara Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucunda ortaya çıktığını kaydetti. Yıldız, bu çalışma saatinin üç aylar, kandiller ve cuma günleri ile yaz aylarında 50-55 saate ulaştığını belirterek, din görevlilerine hatfada bir gün için, resmi ve dini bayramlarda fazla mesai ücreti verilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Yıldız, personel bulunmayan 3 bin camiye imam görevlendirilmesini ve her camiye lojman yapılmasını istedi. Yıldız, cami aydınlatma bedelleri için diğer kamu kurumlarına olduğu gibi faiz uygulaması yapılmamasının gerekli olduğunu belirtti.

"TSK BÜNYESİNDE DİN SUBAYI OLMALI"

Yıldız, hastanelerde din hizmeti sunulmasını ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden din subayı görevlendirilmesine yeniden başlanmasını istedi. Yıldız, inceleme yaptıkları 47 ülke içerisinde, sadece bir kaç komünist ülke ve Türkiye'de din subayı uygulamasının olmadığını söyledi. Yıldız, TSK bünyesinde bulunan bu kadroya yeniden atama yapılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Yıldız, Diyanet TV ve teşkilat elamanlarının eğitileceği Diyanet Akademisi'nin kurulmasını talep etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber