Özürlü Alımları Üzerinden Torpil Üzerine Bir Tartışma

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ile bir özürlü işsiz arasında medyaya yansıyan tartışma nedeniyle özürlülerin devlet kadrolarına alınmalarındaki süreci anlatmanın yararlı olacağını düşünüyoruz. Özürlüler, devlet kadrolarına memur ve işçi olmak üzere iki statüde girebilmektedir. Devamı için tıklayınız.

Haber Giriş : 17 Kasım 2004 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özürlülerin memur olarak istihdamı

Bu konuda, uygulama daha önce şu şekildeydi: Devlet Personel Başkanlığı kurumların memur kadrolarına atama yapmak istedikleri kadroları yılda üç kez, toplu bir şekilde ilan etmekteydi. İlan edilen kadrolara şartları tutanlar, ilanı veren kamu kurumlarına başvurmakta, kamu kurumları da yaptıkları yazılı ve sözlü sınavlar ile memur alım sürecini tamamlamaktaydı.

Ancak, 16.9.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik" ile sistem değiştirilmiştir. Bu yönetmeliğin 14'üncü maddesinde memur kadrolarına atanacak özürlüler için yapılacak sınav hakkında şu hükme yer verilmiştir: "Özürlü sınavları çoktan seçmeli test şeklinde yapılır. Bu sınavlarda ayrıca sözlü sınav yapılmaz." Bu hükme göre, duyuru yine Devlet Personel Başkanlığınca yapılacak ama sınav çoktan seçmeli test şeklinde ilgili kurumca gerçekleştirilecektir. Ayrıca çoktan seçmeli test sonrasında sözlü sınav da yapılmayacaktır. Bu yeni sistem bir öncekine göre nispeten daha adildir. Ancak sınavların yapılma şeklinin ilgili kamu kurumuna bırakılmış olmasının torpile kapı araladığını belirtmek gerekmektedir.

Özürlülerin işçi olarak istihdamı

Devletin işçi kadrolarına özürlü alımı ise "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Özürlüler Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği" hükümlerine göre yürütülmektedir. Bu yönetmelik hükmümlerine göre özürlü alım ilanları Türkiye İş Kurumu tarafından ilgili kurum adına yapılmaktadır. Ancak, ilan edilen kadrolara başvurabilmek önceden ÖSYM tarafından yapılmış olan merkezi sınava girmiş olmak gerekmektedir. Merkezi sınava girmiş ve ilgili ilanda belirtilen şartlara durumu uyanlar Türkiye İş Kurumuna başvururlar. İŞKUR, en yüksek puanlıdan başlamak üzere talep edilen kadro adedinin iki katı kadar adayı ilgili kuruma sözlü sınav yapması için göndermektedir. İlgili kurumun yapacağı sözlü sınav ile de işlem tamamlanmaktadır. Memur alımına göre işçi kadrolarına yapılan atamalar torpile daha açıktır. İŞKUR'un niçin iki katı kadar bir belirleme işi ile uğraştığı ve kurumun tüm enerjini niçin bu tür gereksiz işlere yönlendirdiğini anlamak mümkün değildir. Tüm bunların ötesinde bu alım sürecinde sözlü sınav uygulanıyor olması tamamen torpil olacağının bir göstergesidir.

Bu açıklamalarımız çerçevesinde özet olarak şunu söyleyebiliriz. Memur kadrolarına yapılan atamalar nispeten daha adildir. Ancak özürlü işçi kadrolarına yapılan atamalar özürlüler için tam eziyettir, zira bu süreçte sözlü sınav bulunmaktadır.


İLGİLİ HABERİN METNİ

16 kasım 2004 Mersin'e bayramlaşmak için giden AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, kendisine "Özürlüler için açtığınız sınavda hep torpillilere iş veriyorsunuz'' diyen her iki ayağından da özürlü işsiz Şahin Yolcu'yu, "Artistlik yapma. Terbiyesiz'' diyerek azarladı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve Mersin Milletvekili Mustafa Eycioğlu, parti il binasına giderek partililerle bayramlaştı. Bayramlaşma sırasında salona koltuk değnekleri ile özürlü 22 yaşındaki Şahin Yolcu girdi.

Yolcu, "Ben işsiz engelli biriyim. Biz engelliler hiç bir zaman işe giremiyoruz'' diye bağırdı. Bunun üzerine, Fırat'ın yanında bulunan Mersin Milletvekili Eycioğlu, araya girerek özürlü gençten kendisi hakkında bilgi aldı ve İş Kurumu'na başvurması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine öfkelenen özürlü genç "Ben Adıyamanlıyım, sınava girdim ama torpilim yok'' diye cevap verdi.

İşsiz özürlü gencin hararetli konuşması üzerine Dengir Mir Mehmet Fırat da, "Engelliyi biz milletvekili yaparız. Nereli olduğun beni ilgilendirmiyor. Sen benden, `Bana torpil yap, benden başka engellinin hakkını bana ver' diyorsun. Ama ben bunu sana veremem'' diye konuştu.

Özürlü genç ise, "AKP kendi adamlarını aldırıyor işe'' diye çıkışınca Fırat, sinirlendi. Özürlü genci sert bir dille uyararak, "Müracaat edersin, imtihanda almış olduğun nota göre değerlendirmeye alınırsın. Kim olursan ol, beni ilgilendirmiyorsun. İstersen amcamın oğlu ol. Sen bir insansın ve işsizsin. Sen istersen benim akrabam ol. Kahtalısın. Nereli olursan ol, beni hiç ırgalamaz. Ben bu işi bir sisteme bağlamak zorundayım. İhtiyaca göre, hak eden işe başlatılır'' dedi.

'ARTİSTLİK YAPIYORSUN'

Özürlü Şahin Yolcu ise Fırat'ın bu sözlerine sinirlenip, "Geçen sınavda ne yaptınız? Ankara'dan adam getirip işe koydunuz'' diye bağırmaya başladı.

Özürlü genç ile adeta söz kavgasına tutuşan Fırat ise öfkelenip, "Buraya gelip artistlik yaparak işe giremezsin. Sen artistlik yapıyorsun. Artistlik yapma. Terbiyesizlik yapma'' diyerek parti il binasından ayrıldı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber