Ucuz otomobilde rekabet başlıyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 13 Ekim 2008 10:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hintli, İranlı ve bir Çinli markanın bulunduğu pazara iki Çinli daha geliyor. Autoshow fuarında sergilenen Great Wall ve Geely, kasımdan itibaren satışa çıkacak. İki markanın gelmesiyle ?ucuz' otomobilde fiyatlar iyice düşecek

İSTANBUL - Tüketicilerde yaklaşık iki yıl önce başlayan ucuz Çin otomobili beklentisi hâlâ devam ediyor. Ancak bu kez gerçekten ucuz otomobiller göreceğiz. Çünkü ucuz otomobil pazarı kızışıyor. Pazara ilk kez bu yıl giren Chery'den sonra İstanbul Autoshow 2008 fuarıyla birlikte Great Wall ve Geely isimli iki Çinli daha geliyor. Fuarda sergilenen Great Wall, Citroen'in de distribütörü olan Bayraktar Grubu, Geely ise Anadolu Grubu tarafından kasım ayında satışa sunulacak.

Fiyatları henüz belli olmayan ancak ?rekabetçi' olacağı açıklanan Great Wall ve Geely ucuz otomobil seçeneğini artırıp rekabeti artıracak gibi görünüyor. Öte yandan Hintli Tata ve İranlı Samand da ucuz otomobil pazarında Çinliler'le yarışacak. Mevcut ucuz otomobillerde bugün klima, hava yastığı, ABS bile standart olarak sunuluyor. Araçların fiyatı ise 20-25 bin YTL arasında değişiyor. Mevcut ?uygun' fiyatlıları ve gelecek Çinli modelleri sizin için bir araya getirdik.

Samand 2 bin sattı

2007'nin mayıs ayında Türkiye'ye Samand modeliyle giren İranlı Khodro Company (IKCO) şimdiye kadar 2 bine yakın araç sattı. Samand'ın Türkiye Distribütörü MYS Otomotiv Autoshow'da Soren isimli yeni bir modeli daha sergiliyor. Soren fuarla birlikte 23 bin 900 YTL'den satışa sunuluyor. Şu an satışta olan Samand LX modelinde 1.6 litre 110 beygirlik Peugeot motoru, hava yastığı, ABS, klima, elektrikli koltuklar, yol bilgisayarı, CD, MP3 çalar, arka park sensörü, alarm, uzaktan kumandalı merkezi kilit, elektrikli cam ve aynalar, ısıtmalı yan aynalar, çelik jant ve sis farları bulunuyor. Samand bu özelliklerle fuara özel olarak 19 bin 500 YTL'den satılıyor. Ayrıca Türkiye'de üç yıl veya 100 bin km garantisi var.

?Çin Seddi' Türkiye'de

Citroen'in de Türkiye distribütörü olan Bayraktar Grubu, Çin'li Great Wall'un Autoshow'da sergilediği araçlarını kasımdan sonra satışa çıkaracak. İngilizce'de büyük duvar anlamına gelen Great Wall Çin Seddi için kullanılıyor. Markanın şimdilik SUV, A sınıfı ve pick-up modelleri gelecek. Fiyatları henüz belli olmayan araçların tüketiciler için iyi bir fiyattan satışa sunulacağı söyleniyor.

SUV'da Çin'in en büyüğü 400 bin araç üretim kapasitesine sahip ve 121 ülkeye araç ihraç eden Great Wall, SUV ve pick- up segmentinde Çin'in en büyük üreticisi ve otomotiv ihracatında ikinci sırada yer alıyor. Çin'in ilk özel sektör otomotiv firması olan ve hisseleri Hong Kong Borsası'nda işlem gören Great Wall, 2007 yılında 1.1 milyar dolar gelir sağlamış. Markanın küçük otomobili Gwperi'de 1.4 litre benzinli 90 beygirlik motor var. Araçta sürücü ve yolcu hava yastığı, MP3 ve radyolu CD çalar, sis farları, park sensörü gibi bir çok özellik standart olarak sunuluyor.

Tata Indica'yı yeniledi

Türkiye'de satışını İsotlar Grup'un yaptığı Hintli Tata, üç farklı karoserle binek otomobil satıyor. Hatcback Indica, station wagon Marina ve sedan Indigo piyasanın en ucuz otomobillerinden. Indica Basic, Trend ve Comfort adlarıyla üç farklı donanım ile benzinli ve dizel olmak üzere iki motor seçeneğiyle satılıyor. Indica iki yıl sınırsız kilometre garantisiyle satışa sunuluyor. Tüm modellerde sürücü hava yastığı, hidrolik direksiyon, immobilizer, kapı içi koruma barları, uzaktan kumandalı merkezi kilit standart. Indıca'nın dizel versiyonu 100 kilometrede 6.2 litre yakıt tüketiyor. Klimasız 1.4 dizel motorlu Indıca 19 bin 598 bin YTL, Indigo 1.4 TDI Trend 21 bin 548 YTL, Marina Comfort ise 23 bin 179 YTL. Marka fuarda yeni jenerasyon Indica Vista'yı tanıtıyor. Aracın yeni dış dizaynının yanında kabinin de de değişiklikler var. Otomobil yılın sonunda satışa çıkacak.

Chery ?yerli' olacak

Mermerler Otomotiv tarafından getirilen ilk Çinli otomobil Chery'nin Tiggo3 isimli 4x4'ü ve Alia isimli C sınıfındaki binek aracı satılıyor. Alia, birbirinden bağımsız çift salıncaklı süspansiyon sistemine sahip. Araçta önlerde ve yanlarda 4 hava yastığı, yol bilgisayarı, ABS, EBD, otomatik klima, park sensörü, sunroof, immobilizer, CD/MP3 çalar, deri döşemeli elektrik ısıtmalı koltuklar gibi donanımlar bulunuyor. Türkiye'de 1.6 litrelik benzinli motor ve 5 ileri manuel şanzımanla ithal edilen Alia, 110 beygir gücünde. Aracın fiyatı 20 bin 990 YTL ile 25 bin 990 YTL arasında. Mermerler Otomotiv, 2009'da Türkiye'de Chery fabrikası açmayı planlıyor.

Çin'in en büyük özel markası da geldi

Kia ve Lada'nın distribütörü Anadolu Grubu, Çin'in en büyük özel sektör otomobil markası Geely'yi kasımda satışa sunacak. Araçlarını İstanbul Autoshow'da sergileyen Anadolu Otomotiv, araçların fiyatının oldukça ?rekabetçi' olacağını söylüyor. 1986 yılında kurulan Geely Holding Group, 20 yılı aşkın süredir, otomobil, motorsiklet, otomobil motoru, şanzıman, otomobil elektronik ve elektrik aksamı, otomobil parçaları ve eğitim konularında faaliyet gösteriyor.

Anadolu Grubu'na markanın bayiliği için de talep yağıyor. Yetkililer tüm bölgelerden 150'nin üzerinde talep olduğunu söylüyor. İlk etapta B segmentindeki Geely Echo ve C segment Geely Familia Sedan modelleri satışa sunulacak. Daha sonra ise MK Hatchback, LC ve FC modelleri de gelecek. Geely Echo 1.3 litre benzinli motor ile satışa sunulacak. 86 beygir gücündeki motor 7.2 litre yakıt tüketiyor. Geely Echo'da, EBD destekli ABS fren sistemi, kapı içi çelik koruma barları, immobilizer, darbe emici direksiyon mili, sürücü ve yolcu hava yastığı standart. Ayrıca, deri direksiyon simidi ve vites topuzu, radyo-cd çalar, elektrikli camlar ve uzaktan kumandalı merkezi kilit de bazı özelliklerinden.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber