Isıtmada %40 tasarruf sağlayan bir sıvı geliştirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2008 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bir Ar-Ge şirketi tarafından, radyatörlerin içine koyulduğu zaman, yüzde 40 kadar tasarruf sağlayan "nano bor" diye bir sıvı geliştirildiğini bildirerek "Bu, belki ısıtma konusunda, belki soğutma konusunda da devrim niteliğinde bir yenilik olacak" dedi.

Hilmi Güler, Bursa Sanayi ve Ticaret Odasının (BTSO) ev sahipliğinde düzenlenen "ENVER Motor Hareketi" toplantısında, sanayici ve iş adamlarından gelen soruları yanıtladı.

Güler, borla ilgili gelen sorular üzerine, mukavemeti yüzde 70 daha yüksek, depreme dayanıklı borlu çimento ürettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Şimdi bunun yaygın olarak kullanılmasını sağlayacak boş çimento fabrikası bulmak istiyoruz. Eğer bulursak, üreteceğiz. Bununla yolların betonla kaplanması mümkün. Asfaltla yapılınca 2 senede bir bakım gerekiyor, bu 20 sene dayanıyor, dışarıya para da ödemiyorsunuz.

Ayrıca mikro besleyiciyi geliştirdik. Bunu bor eksikliği olan sahalarda kullandığınız zaman buğdayda dahi yüzde 30'a varan verim artışı sağlanıyor. Yani borun hakkını veriyoruz. Biz piyasada dünya ikincisiydik, birinci duruma geldik."

Hilmi Güler, bir Ar-Ge şirketi tarafından, "nano bor" adıyla bir sıvı geliştirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bunu burada açıklıyorum. Radyatörlerin içine koyduğunuz zaman, yüzde 40 kadar tasarruf sağlayan 'nano bor' diye bir sıvı geliştirildi. Bu, belki ısıtma konusunda belki soğutma konusunda da devrim niteliğinde bir yenilik olacak. Şu anda o şirket, bunu ticarileştirme çalışması yapıyor. Bunu yaptığı zaman, belki de bir takım elektrikli ısıtıcılar biraz zorlanacaklar. Reklamlarda çok yer alıyorlar ama bunlar bizim için avantaj sağlayacak."

Güler, "Petrol fiyatlarındaki sert düşüşlere rağmen benzin ve mazot fiyatları yerinde sayıyor. Temel problem nedir?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Bu, bizim de üzerinde çok durduğumuz bir nokta. Eskiden petrol fiyatlarını bakanlık olarak biz yapıyorduk. Fakat Petrol Piyasası Kanunundan sonra bunu artık piyasa oluşturuyor. Ama bu noktada, biz de üzerindeyiz, EPDK bu işi takip ediyor. Bu düşüşlerin tabi ki yansıması lazım. Bu noktada petrol fiyatları düştü fakat doların fiyatı biraz yükseldi. İkisini çarpınca fiyat ortaya çıkıyor ama biz bu işleri, düzenleyici kurullara bıraktık. Serbest piyasa demek de başıboşluk demek değil. Dolayısıyla bu noktanın üzerindeyiz. Bu kadar mesaj vermekle şimdilik yetineyim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber