Otomobile yüzde 3 zam kapıda

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Kasım 2008 10:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Global kriz, otomobil fiyatlarına zam olarak yansıyacak.

BUGÜN'ün sorularını yanıtlayan Otokoç Genel Müdürü Cenk Çimen, ?Şu an otomobil almanın tam zamanı. Özellikle peşin parayla otomobil alanlar büyük avantaj sağlayacak? dedi.

KRİZ YANSITILMADI

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile ilgili söylentilerle 4-5 gün satışların durma noktasına geldiğini belirten Çimen, şunları söyledi: ?Maliye Bakanı'nın açıklamalarıyla satışlar eski haline döndü. Fakat bu, otomobil firmalarının zam yapmayacakları anlamına gelmiyor. Satıcılar kârlarını daraltarak olsun, kampanyalar yaparak olsun bir şekilde dövizdeki artışı tüketicilere yansıtmadı.

Fakat ülkemizde satılan araçların yüzde 70'i ithal. Ve bunların büyük bir çoğunluğu Euro Bölgesi'nden geliyor. Dolayısıyla satıcı daha pahalıya aldığı aracı aynı fiyatla satmaya devam edemeyecek. Dövizdeki artışın sürmesi veya bugünkü değerinde kalması halinde otomobile zam kaçınılmaz, sonuçta kâr etmeden kimse bu işi yapmaz. Önümüzdeki ay başında otomobillere ortalama 3 puanlık bir zam gelmesini öngörüyoruz.?

PEŞİN SATIŞLAR ARTTI

Dövizdeki hareketliliğin nerede duracağını kimsenin tahmin edemeyeceğini vurgulayan Cenk Çimen, ?Otomobil alanların yüzde 70-80'i krediye başvuruyor. Bu dönemde ise dövizdeki belirsizlik ve bankaların kredi vermedeki değişen tavırları, peşin alımların öne çıkmasını sağladı. Otomobil alanlar daha çok araç bedelini peşin olarak ödemeyi seçiyor. Zaten peşin alanlar şu anda daha avantajlı. Kimse yıl sonunda cazip kampanyalar beklemesin? şeklinde konuştu.

Gökhan KARA/İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber