MEB bir öğrencinin maliyetini hesaplayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2008 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 46 bin okulun girdi ve çıktılarını elektronik ortamda kayıt altına alacak. Böylece Türkiye'de öğrenci başına ne kadar eğitim harcaması yapıldığı ortaya çıkacak.

MEB, Hacettepe Üniversitesi ve BNB isimli şirketle birlikte, eğitim öğretim kurumları için ağ tabanlı gelir ve gider yönetimi bilgi sistemi oluşturdu. 'Türkiye'de eğitimin finansmanı ve eğitim harcamaları bilgi sistemi' adı verilen çalışma ile MEB'in bütçesinin dışında eğitim sistemine nerelerden hangi miktarda kaynak aktarıldığı ve bunların nasıl harcandığı kayıt altına alınacak. Sistemin en önemli fonksiyonu ise Türkiye'de öğrenci başına ne kadar eğitim harcaması yapıldığının ortaya konması olacak.

Sistemin uygulamaya geçeceği 6 pilot ilden birisi olan Antalya'da veri girişi için ilk toplantı yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra ilçe milli eğitim müdürlerinin de katıldığı toplantıda gazetecilere bilgi veren MEB Strateji Geliştirme Başkanı Nurettin Konaklı, hedeflerinde kamu ve özel olmak üzere 46 bin okulun gelir ve giderlerinin kayıt altına alınması olduğunu söyledi. Finansal olarak TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin maliyetinin 2,2 milyon YTL olacağı bilgisini veren Konaklı, "Projenin hayata geçmesi ile okullar şeffaf hale gelecek. Okulun nasıl yönetildiği, eğitim maliyetleri ortaya çıkarılacak. Bir öğrenciye yapılan harcama miktarı ortaya konulacak. Sistem 2010 yılında tüm Türkiye'de kullanılır hale gelecek." dedi.

Türkiye'de hala öğrenci başına yapılan eğitim harcamasının tam olarak bilinemediğini, MEB'in bütçesinin öğrenci sayısına bölünerek hesap yapıldığını anlatan Konaklı, şubat ayında 81 ilde kayıtların girilmeye başlanması ile birlikte bu verinin de ortaya çıkacağını söyledi.

Türkiye'de kamu ve özel olmak üzere 45 bin 973 okul bulunuyor. Bu okullarda 14,8 milyon öğrenci öğrenim görüyor. Okullara ve öğrencilere MEB'in dışında belediyeler, özel idareler, hayırseverler, özel şirketler tarafından ayni ve nakdi yardımlar yapılıyor. Yeni bilgi sistemi ile tüm bu girdiler kayıt altına alınacak. Aynı şekilde okulların da malzeme, kırtasiye, çevre düzenlemesi gibi tüm giderleri kayda girecek. Böylece Türkiye'de öğrenci başına bir yılda yapılan tüm eğitim harcamaları ortaya konabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber