Siyasi partilere hazine yardımı 20 Kasım'da görüşülecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2008 16:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ankara - Anayasa Mahkemesi, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun, "Siyasi partilere hazine yardımının hangi koşullarda yapılacağını" düzenleyen maddesinin iptal istemini 20 Kasım Perşembe günü esastan görüşecek.

Liberal Demokrat Parti (LDP), Maliye Bakanlığının siyasi partilere yaptığı hazine yardımının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde dava açmış ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun, "devletçe yardım" başlıklı ek 1. maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını istemişti.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, ilgili maddenin Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bularak, Anayasa Mahkemesi'ne itiraz yoluyla başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme heyeti, 20 Kasım Perşembe günü yapacağı gündem toplantısında, Kanun'un söz konusu maddesinin iptal istemini esastan karara bağlayacak.

İptali istenen madde, şu hükümleri içeriyor:

"Yüksek Seçim Kurulunca son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve Milletvekili Seçimi Kanununun 33. maddesindeki genel barajı (yüzde 10) aşmış bulunan siyasi partilere her yıl hazineden ödenmek üzere ödenek konur. Bu ödenek, devlet yardımı yapılacak siyasi partiler arasında, bu partilerin genel seçim sonrasında Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen toplam geçerli oy sayıları ile orantılı olarak bölüştürülmek suretiyle her yıl ödenir.

Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların yüzde 7'sinden fazlasını alan siyasi partilere de devlet yardımı yapılır. Bu yardım en az devlet yardımı alan siyasi partinin ikinci fıkra gereğince almış olduğu yardım ve genel seçimlerde aldığı toplam geçerli oy esas alınarak kazandıkları oyla orantılı olarak yapılır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber