Hastaneler alet mezarlığı haline geldi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Kasım 2008 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERCİYES Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye'de üniversite ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin alet mezarlığına dönüştüğünü belirterek, ?Bu cihazları yapamadığımız gibi bunların tamirlerini de yapamıyoruz? dedi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Arif Molu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde Ayın Konuğu adlı söyleşiye katıldı. Rektör Keleştemur konuşmasına hayat hikayesini anlatarak başladı. Rektör Keleştemur, vali olmayı çok istediğini fakat aile baskısı nedeni ile doktorluğu seçmek zorunda kaldığını ifade ederek, ?Hatta ben o dönemde babama ölüden çok korktuğumu söyledim. Babam da bana ?oğlum ölüden değil, diriden kork' dedi. Bu nedenle aile baskısı ile tıp fakültesini bitirdim ve bugüne geldim? dedi.

Daha sonra Erciyes Üniversitesi'nden bahsetti. Hayırseverlerin katkısı ile hızlı bir gelişim gösteren Erciyes Üniversitesi'nin, Türkiye'de en hızlı gelişen üniversiteler arasında olduğunu belirten Rektör Keleştemur, ?Üniversiteler bilgi üretmeye mecburdular. Üniversiteler hızlı gelişmek zorunda. Çünkü biz Türkiye olarak sanayi devrimini gerçekleştiremedik. Osmanlı Devleti gerilirken Avrupa Rönesans ile yükselme dönemine geçti. Tabi ki bizde gerilemenin çok sebebi var. Ama bir kritik sebep var ki; onu herkesin bilmesi lazım. O da bilimin medreselerden çıkartılması. Çünkü o döneme medreselerimizden fen ilimi çıkartılmış. Din ilimleri ile fen ilimleri birlikte okutulurken, medreselerden fen ilimleri çıkartılmış. O günden bu güne sanayi devrimini gerçekleştirmede geri kalmışız. O yüzden şimdi üniversitelerimizin bilgi üretmesi lazım. Üniversitelerimizde bilgi üretilmezse geri kalmaya mecburuz. Herkesin çok çalışması, üretmesi gerekir. Bizim mutlaka orijinal bilgi üretmemiz şart? dedi.

ARA ELEMAN SIKINTISI

Rektör Keleştemur konuşmasında Türkiye'de ara eleman sıkıntısından, fen ve mühendislik bilimlerine gereken önemin verilmemesine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

?İnsan her şeyi biliyorum diyorsa, hiçbir şeyi bilmiyor demektir. Sağlıklı gelişme istiyorsanız her alanda gelişmeniz lazım. Üniversite hastanelerinde ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde kullanılan tıbbi cihazlar var. Hastaneler bugün alet mezarlığı haline geldi. Peki neden, kendimiz üretemiyoruz ya da bundan mahrumuz. Oysa mühendislik fakülteleri bunların projesini yapması lazım. Mesela MR cihazı üniversitelerde üretilen cihazdır. Sonra patenti alınır, ticari ürün haline getirilir. Biz bunları yapmadığımız gibi, tamirlerini de yapamıyoruz. Cihazları aldığımız firmalarla anlaşma imzalıyoruz, 5 sene ücretsiz bakımını yapacaksınız diye. Ondan sonra gelip gidiliyor, alet bozulduğu zaman ise zor durumda kalıyorsunuz. Ya para vererek yaptıracaksınız, ya da satacaksınız. Satamıyorsunuz da, alet bir hafta çalışmadığı zamanda devlete ayrı bir külfet oluşturuyor.?

Rektör Prof. Dr. Keleştemur, konuşmasının ardından öğrencilerin sorunlarını cevapladı. Rektöre konuşmasından önce Atatürk portresi hediye edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber