İlköğretim müfettişine 'şer odağı sözcüsü' diyen sendika başkanına hapis cezası

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Kasım 2008 16:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

2007 yılında, Konya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir seminerde görevli bir ilköğretim müfettişi, "?Derslerde öğrencilere 'Atatürk kimdir? diye soruyorum. Onlar da 'Atatürk bizi düşmandan kurtardı' diyor. Öğretmenler yıllardır derslerde Atatürk'ün herkesi kurtardığını anlatıyor. Sizin yerlere göklere sığdıramadığınız Atatürk beni kurtarmadı. Ben 55 yaşındayım. Ben doğmadan 20 yıl önce ölen biri beni nasıl kurtarır?" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Eğitim İş sendikası Konya Şubesi Başkanlığı, resmi görevi başında, Atatürk'ün manevi şahsiyetine hakaret eden ilgili hakkında suç duyurusunda bulunmuş; yapılan yargılama sonunda, Atatürk'e, ilköğretim müfettişliği statüsünü kullanarak saygısızlık yapan memur, "Atatürk'ün manevi şahsiyetine hakaret" suçu nedeniyle bir yıl hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Diğer taraftan, Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel ADIBELLİ, 11 Ocak 2007 tarihinde, MEB'in sessiz kalması üzerine bir basın açıklaması yapmıştı. Basın açıklamasında "Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle mahkûm edilen ilköğretim müfettişi hakkında hiçbir işlem yapılmamasını eleştirerek, ilgilinin derhal görevden alınmasını talep etmiş ve şer odaklarının sözcülüğünü yapan bu kişinin öğrenci ve öğretmenlere vereceği bir şey bulunmadığını" ifade etmişti.

Basın açıklamasını takiben, görevinden alınması talep edilen kişi, Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel ADIBELLİ aleyhinde suç duyurusunda bulunmuştur.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, "şer odaklarının sözcüsü" denilmesinin hakaret suçunu; açıklamanın bütün olarak ise yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu oluşturduğunu iddia ederek Eğitim İş Genel Başkanı'nın Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca cezalandırılmasını talep etmiştir.

Yapılan yargılama sonunda Konya 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "şer odaklarının sözcüsü" denilmesinin şahsın kişilik değerlerine saldırı olduğu ve dolayısıyla şahsı incittiği kabulü ile Yüksel ADIBELLİ'yi suçlu bulmuştur. Diğer taraftan, suç ilköğretim müfettişinin "görevi nedeniyle işlendiğine" karar verilerek ceza ağırlaştırmıştır. Sonuçta Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel ADIBELLİ 11 ay 20 gün hapse mahkum olmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber