Türkiye'nin en kaliteli petrolu Diyarbakır'da bulundu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Aralık 2008 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en kalitelisi olarak nitelendirilen 41.9 graviteli petrol bulundu.

DİYARBAKIR'ın Bismil İlçesi'ne bağlı Tepe Beldesi'nde Türk şirketi Aladdin Middle East Limited Şirketi tarafından açılan ?Arpatepe-2' kuyusunda Türkiye'nin en kalitelisi olarak nitelendirilen 41.9 graviteli petrol bulundu.

2 bin 450 metre derinlikte bulunan kaliteli petrolün günlük üretimi önümüzdeki günlerde belirlenecek.

Bismil'in Tepe Beldesi Arpatepe Köyü'nde Aladdin Middle East şirketi, 6 ay kadar açılan 1 no'lu kuyuda günlük 400 varil petrol elde edince, sahayı genişletti. Firma, köylülerden Sadık Turgay'a ait 16 dönümlük araziye satın alarak 3 ay önce ?Arpatepe-2' kuyusunu açarak petrol aramayı sürdürdü. Kuyuda, 2 bin 450 metre derinlikte Türkiye'nin en kaliteli petrolü bulundu. Firma temsilcisi Serhat Öz, 41.9 gravitede buldukları petrolün kalite bakımından Suudi Arabistan'da çıkan petrole eş değer olduğunu söyledi. Petrolün bulunmasıyla çifte bayram yaşadıklarını belirten Öz, ?İlk kuyuda günde 400 varil petrol üretimi sürüyor. Yeni keşfettiğimiz ve içinde tek damla suyun olmadığı kuyuda üretim, önümüzdeki günlerde belli olacak. Bu kuyudan çok umutluyuz. En yüksek graviteli petrolü bulduğumuz kuyuda çifte bayram yapıyoruz. Bölgede önümüzdeki günlerde 10 kuyu daha açmayı planlıyoruz? dedi.

Arpatepe Köyü'nde sattığı arazisinde petrol bulunan 8 çocuk babası Sadık Turgay, diğer köylülerle birlikte büyük sevinç yaşadıklarını belirterek, firmadan çeşitli isteklerde bulundu. Köylerine sağlık ocağı yapılmasını isteyen Turgay, ?Türkiye'nin en zengin petrolü köylümüzde çıktı ama, yokluklar içindeyiz. İki kuyudan da petrol çıktı, artık bu şirket köyümüze yatırım yapsın? dedi.

Turgay''n 8 yaşındaki kızı Asya Turgay da petrol bulan firmanın okullarına bilgisayar almasını istedi. Arpatepe köylüleri, köylerinde gençlerin issiz olduğunu, petrolün çıkmasıyla bunların umutlandığını dile getirerek, ?Petrol bulunca köy olarak geleceği daha da umutla bakıyoruz? dedi. Türkiye'de daha önce bulunan en kaliteli petrolün 34 gravitede olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber