SGK, yoksuları tespit etmek için 33 kurumla bilgi alışverişi yapacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Aralık 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yoksullara yapılacak yardım sistemini sil baştan değiştirmek amacıyla hazırlanan yeni yasal düzenleme, gerçek yoksullara yapılan ayni ve nakdi yardımları paylaşan sahte yoksulları sistemden ayıracak modern bir inceleme tekniği getiriyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yoksullara yapılacak yardımları tek çatı altında toplamak ve sistemi yeniden kurmak amacıyla hazırlanan yasa tasarısı taslağı, yoksulların belirlenme ve yoksulluk kaydından çıkarılma sistemini bilgisayar ortamına taşıyor. Taslağa göre, yoksul vatandaşların tespiti için artık ev ziyaretleri ve denetimleri yapılmayacak. Vatandaşı rencide eden bu uygulama yerine modern izleme teknikleri kullanılacak.

33 KURUMLA İŞBİRLİĞİ

SGK, yoksuları tespit etmek için tam 33 ayrı kurumla bilgi alışverişi yapacak. Bu yolla yoksul ailelerin hem gelir hem de giderleri vatandaşa fark ettirilmeden izlenecek. Bu kapsamda vatandaşın sabit ve cep telefonu, elektrik ve su faturaları ilgili kurum kayıtlarından online şekilde izlenecek. Yoksul aile fertlerinin üzerine kayıtlı kredi kartları Kredi Kartları Merkezi üzerinden anı anına takip edilecek. Ayrıca, tapu kayıtları üzerinden arsa, arazi ve tarla gibi gayrimenkullerle buralardan elde edilen gelirler sistemde görülecek.

TEK ÇEŞİT YOKSUL OLMAZ

Yeni tasarı taslağıyla tek tip yoksulluk dönemi bitecek. Bunun yerine gelir ve harcama düzeylerine göre yoksullar çeşitli dilimlere ayrılacak ve toplumun en yoksul kesimi yoksulluk yardımlarından en fazla yararlandırılacak. Gelir ve harcaması zaman içerisinde artan yoksullar ya bir üst dilime çıkarak yardımları azalacak ya da sistemden çıkarak yardımları tamamen kesilecek. Taslak yoksulluğu belirleyecek gelir ve harcama düzeyini de yeniden tanımlayacak. Gelir için asgari ücretin üçte birlik tutarı yoksulluğun üst limit olarak düşünülüyor.

NASRETTİN HOCA FIKRASI GiBi

Yeni sistemin sahte yoksulları tespit etme konusunda çok etkili olacağını ifade eden bir yetkili Nasrettin Hoca'nın ?eşek fıkrası?nı andıran şu örneği anlattı: ?Bir ailenin yoksul olup olmadığını incelemek için önceden haber verip evlerine gitmiştik. Bizi kuru bir odada misafir ettiler. Yerde eski, yırtık bir kilimden başka bir şey yoktu. Ev adeta bomboştu. Tam kalkacaktık ki, yan odadan cep telefonu sesi geldi. Oda kilitliydi. Odayı açtırdık. Meğerse aile, bize yoksul görünmek için bütün değerli eşyalarını odaya kilitlemiş. Sahte yoksulu cep telefonu ele verdi.?

Erdoğan SÜZER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber