Tekmeci polis soruşturulacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Aralık 2008 12:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Taksim'de göstericinin yüzünü tekmelerken görüntülenen polis, soruşturulacak. Kaymakamlığın soruşturma izni vermeyen kararı, olay ?kasten yaralamaya' girdiği için bozuldu

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL - 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda kaçarken yere düşen Songül Çiftçi'nin kafasını tekmeleyen polis Mehmet Firuz Bayraklı'yı yargılanmaktan kurtaran Bahçelievler Kaymakamlığı'nın ?Yargılanamaz' kararı, İdare Mahkemesi'nden döndü. Mahkeme, Çiftçi'nin dövüldüğü, bacaklarına vurulduğu ve küfredildiği' iddiasının ?kasten yaralamaya' girdiğini, bu suça ilişkin yargılamanın izin gerektirmediğini belirterek kararı bozdu.

Metal işçisi Songül Çiftçi olaylı 1 Mayıs'ta polisten kaçarken yere düşmüş, resmi giyimli ekiplerle arkasından gelen bir sivil polis küfrederek saçını çekmiş, bir diğeri suratına tekmeyle vurmuştu. Çiftçi sırt üstü devrilirken, üçüncü bir polis copla bacaklarını yaralamıştı. Bir TV kamerasına takılan bu görüntüler, 1 Mayıs'taki polis şiddetinin de sembolü olmuştu. Çiftçi, geçici hafıza kaybı yaşarken, aldığı rapora göre, ağır psikolojik travma geçirmişti.

Suçlu polisi meslektaşı buldu

Çiftçi, suç duyurusunda bulunurken, Valilik kararıyla Emniyet bünyesinde iddiaları araştırmak üzere komisyon oluşturuldu. Komisyon, Çiftçi'yi tekmeleyen polisin, Bahçelievler Emniyet Müdürülüğü'nde görevli Mehmet Firuz Bayraklı olduğunu saptadı. Bu arada kamera görüntüleri 7 Temmuz'da Emniyet Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı'na gönderildi. Daire, görüntüleri ?yetersiz' bulunca Çiftçi, ?Hatırlamıyorum? dediği halde teşhis için Emniyet'e çağrıldı. Çiftçi, karşısındaki sekiz kişi arasından Bayraklı'yı teşhis edemedi.

Dosya, bu işlemler sonrası soruşturma izni için Bahçelievler Kaymakamlığı'na gönderildi. Ekspertiz raporu ve teşhis tutanağını dikkate alan Kaymakamlık, kamu görevlilerinin görevleri gereği işledikleri suçlardan yargılanmasını yetkili mercinin iznine bağlayan ?4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'a göre, izin vermedi.

Beş yılla yargılanabilir

Çiftçi'nin avukatı İbrahim Ergün, kararın iptali için 6 Aralık'ta İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, polise isnat edilen suçların ?kasten yaralamaya' girdiğini, bu suça ilişkin yargılamanın da izin gerektirmediğini belirterek, kararı bozdu ve dosyayı Bakırköy Başsavcılığı'na gönderdi. Dava açıldığı takdirde Bayraklı, beş yıla hapis istemiyle yargılanacak. Çiftçi'nin avukatı İbrahim Ergül, ?Verilen bu kararla, polisin görev sınırlarını aşarak şiddet uygulamasına dair tüm soruşturmalar doğrudan savcılarla yürütülmeli. Diğer 1 Mayıs şikâyetleri ya da başka olaylarda güvenlik kuvvetleri hakkındaki bu tür şikâyetler için idareden izin istenmemeli? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber