DPT Müsteşarı: Kamu tasarrufunda gelişme kaydedildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2008 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık, Türkiye'de 2002 ile 2007 yılları arasında kamu tasarruflarında önemli gelişmelerin kaydedildi

Tıktık, Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen "Küresel Bunalım ve Türkiye Ekonomisi" konulu çalıştayda, "Türkiye'de büyümenin kısıtları" konulu konuşma yaptı.

Türkiye'nin 3 önemli konuda yoğunlaşması gerektiğini ifade eden Tıktık, bu konuları, yurt içi tasarrufların artırılması, yüksek katma değerli bir yapıya geçiş ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması olarak sıralandırdı.

Yatırım tasarruf dengesine bakıldığında Türkiye'de 2002 ile 2007 yılları arasında kamu tasarruflarında önemli gelişmelerin kaydedildiğini ancak özel tasarruflarda düşüş olduğunu belirten Tıktık, "Türkiye'de tasarruf yetersizliğini ben önemli bir alan olarak görüyorum. Bu kolay bir süreç değil. Bunu Türkiye 1980-1988 yılları arasında gerçekleştirdi. Tasarruf oranını artırdık ama gelir dağılımı sorunuyla karşılaştık. Bu sorunu da 1989'da kamu finansal dengelerini bozarak düzeltmeye çalıştık" dedi.

Türkiye'deki cari açığın yapısal sorun olmasını giderecek önemli konulardan birisinin de yüksek katma değerli bir yapıya geçiş olduğunu anlatan Tıktık, bunun koşulunun da fiyat istikrarından geçtiğini belirtti. Yüksek katma değerli bir yapıya geçişte araştırma-geliştirme faaliyetlerinin önemine dikkat çeken Tıktık, kamu ve özel sektörün ar-ge'ye daha fazla kaynak aktarması gerektiğini, bu konuda 2005 yılından itibaren önemli adımların atıldığını söyledi.

Enerjide dışa bağımlılık konusuna da değinen Tıktık, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ulaştırmada, sanayide, konutta, enerji üretiminde dışa bağımlılığı söz konusu. Bu alanda çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri enerji verimliliği... Türkiye 2008 yılında 110 milyon ton petrole eşdeğer enerji tüketmiş. Bunun en az yüzde 10'luk kısmı tasarruf alanı gözüküyor. Özellikle konutlarda, sanayide, ulaştırmada önemli tasarruf alanları var. Bir başka tasarruf alanı kayıp-kaçak oranının düşürülmesi. Türkiye elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 20'ye yakın kayıp kaçak oranına sahip. Yapacağımız reformlarla bu konuda 5 puanlık bir düşüş sağlanabilir. Yenilenebilir ve yerli enerji kaynaklarının geliştirilmesi ile nükleer enerjiye de ben inanıyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber