Anaokullarında kameralı izlemeye son

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2009 19:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların kamera ve internet aracılığıyla izlenme uygulamasını, "çocuk ve eğitmen haklarının ihlaline ve çocukların mahremiyetine saygısızlık" gerekçesiyle kaldırdı.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTK), okul öncesi eğitim kurumlarında kameralı izleme sistemi uygulamasıyla ilgili bir karar aldı. Kararda, "Söz konusu kurumlardaki eğitim etkinliklerinin kameralı sistemle izlenmesinin uygun olmayacağı, ancak güvenlik amacıyla öğretim etkinlikleri yapılan bölümlerin dışında kalan yerlerin kamerayla izlenebileceği değerlendirildi" denildi.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, okul öncesi eğitim kurumlarının bir kısmının Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne (SHÇEK) bağlı olmasından dolayı bu kuruma alınan karara ilişkin yazı gönderdi. Bunun üzerinde SHÇEK de konuya ilişkin bir karar alarak okullara bilgi verdi.

"İzleme insan ve çocuk haklarına aykırı"

Özel Okulöncesi Eğitim Kurumları Birliği Başkanı Nebahat Boğut, konuya ilişkin açıklamasında, "İzleme olayının insan haklarına ve çocuk haklarına aykırı bir durum olduğunu" ifade etti. Boğut, şunları söyledi:

"Öğretmenden ve veliden onay alınmadan gözetlemeydi bu. İzleme değildi. Şöyle manzaralar vardı: Çocuk, internetten izledikleri için anne ve babası için resim yapıyordu. Oysa çocuk o kurumlara niye geliyor? Sosyalleşmek için, yaratıcılığını geliştirmek adına geliyor. Veli evde ıspanak yemeyen çocuğunun okulda yediğini görünce sinirleniyordu. Veli çocuğunun yanında diyordu ki, 'Bugün çok komiktin öğretmenim.; Dolayısıyla bizim öğretmenlerimiz ilkokul öğretmeni gibi ceketli, pantolonlu ve hiç oynamayan öğretmenler haline geldi. Hatta veliler, izleyip, 'Ben çocuğumu göremiyorum oradan kaldırın' diyordu."

"Kamerası olmayan okul sanki kötü okul haline gelmişti" diyen Boğut, bazı velilerin çocuklarının başkaları tarafından izlenmesini istemediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber