Ocak ayı market şampiyonu patlıcan

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2009 13:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürünün patlıcan, fiyatı en çok düşen ürünün ise havuç olduğunu belirterek, "Üretici para kazanamıyor, tüketici pahalı yiyor. Tüketicilerin ucuz gıdaya ulaşması sağlanmalı" dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklama ile Ocak ayı hal, pazar ve market fiyatlarına ilişkin son durumu değerlendirdi.

Fiyat artışlarının üreticilerden mi, aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığının tespitine çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, Ocak ayı tespitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların yaş sebze ve meyvede yüzde 450, baklagillerde yüzde 352.7, kurutulmuş ürünlerde yüzde 346.4, pirinçte yüzde 264.1;lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 295.7;lere çıktığını kaydetti.

Fiyat farkı birincisi mandalina ve limon

Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 450 ile mandalina, yüzde 395 ile limon, yüzde 381 ile elma, yüzde 357.6 ile salatalık, yüzde 352.7 ile nohut olduğunu belirtti.

Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın ve tüketici fiyat seviyelerindeki yüksekliğin üreticiden kaynaklandığı vurgulayan Bayraktar, Ocak ayında perakende seviyesinde bazı ürünlerde genelde artış görülürken, bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini bildirdi.

Hal Kanunu Tasarısı biran önce yasalaştırılmalı

Bayraktar, Tarımsal Üretici Birliklerinin finansman bakımından güçlendirilerek etkin hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Üretici birlikleri yasası yeniden gözden geçirilmeli. Hal Kanunu Tasarısı bir an önce yasalaştırılmalı, üretici ve tüketici arasındaki zincir kısaltılmalıdır. Mevcut sistemde tüketicinin ödediği fiyat üreticiye yansımadığı gibi bu durumdan ne üretici ne de tüketici karlı çıkmaktadır. Bu sistem böyle devam ettiği sürece dar gelirli insanlarımızın bu ürünlere ulaşması giderek zorlaşmakta" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber