Lüks otomobillere bir seyler oluyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Şubat 2009 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Alman spor otomobil ve lüks SUV üreticisi Porsche'nin tarihinde ilk kez dizel motor kullanmasının ardından Mercedes, daha önce 1.8 lt motorla getirdiği C serisinde 1.6 lt motora yer vererek, fiyatını yaklaşık 25 bin TL birden aşağıya çekti

Yeni bir dünyaya doğru yol aldığımız bir gerçek. Yeni dünyanın değişmeyenlerinden biri ise otomobiller. İçinden geçilen küresel ekonomik kriz, çevreci seslerin yükselmesi, kıtlaşan petrol ve diğer hammaddeler otomobil sektörünü de etkiliyor. Geçen hafta yazdığımız gibi Porsche, yaşamında ilk kez bir modelinde dizel motor kullanıyor. Ferrari, Modena'daki üretim tesislerinin enerji ihtiyacını güneşten sağlayan sistemler kuruyor. ABD gibi büyük hacimli motorların, devasa pick up ve 4x4 araçlar üzerinde duran otomotiv pazarı, en zor dönemlerinden birini yaşıyor. GM, Ford, Chrysler, Dodge gibi ABD'li devler, daha az yakan, daha az tüketen, çevreyi daha az kirleten küçük otomobiller üzerine gelecek stratejisini kuruyorlar.

LÜKS SEDANLARA KÜÇÜK MOTOR

ABD'li üreticilerin küçük motorlu araçlara yönelik umutları Avrupalı otomobil üreticilerinin eskiden beri kullandıkları bir yöntemdi. Hatta Volkswagen, 1.4 lt hacimden, çok değil 5-6 yıl öncesinin 2.0 lt hacimli motorlarının gücünü elde eden bir teknoloji geliştirdi. Fiat, Ford, Peugeot gibi markalar da bu motor teknolojisinin benzerlerini yollardaki güncel araçlarına uyarladılar.

Ortaya çıkan yeni küçük motorlar, en çok Türkiye gibi verginin motor hacmine göre alındığı ülkelere yarıyor. Mercedes-Benz'in daha çevreci ve yakıt tasarruflu araçlar üretmek için yarattığı 'BlueEfficiency' paketi, markanın dünyada en çok satan modeli C serisine uygulanınca alım vergileri motor hacmine göre yükselen başta Türkiye olmak üzere bazı pazarlarda ciddi fiyat avantajları yakalanmasına neden oldu. Tüm dünyada 2 milyon adedin üzerinde satılan C serisi 2007'de 1.100 parçası değişerek tamamen yenilenmişti. Çevreci 1.6 lt motor paketinin de eklenmesiyle C serisinin bu unvanını pekiştirmesi bekleniyor.

Türkiye'de C serisi satışlarında önceden hacmi 1.8 lt olan en küçük motor yüzde 60 ÖTV vergi dilimine girerken , 1.6 litre motorun gelmesiyle yeni versiyon yüzde 37'lik ÖTV dilimine geçti. Vergi oranlarındaki bu değişim C180'in fiyatını yaklaşık 12 bin euro (yaklaşık 25 bin TL) düşürdü. Türkiye'de baz model 1.8 lt C 180 Compressor'ün fiyatının 54 bin eurodan 42 bin euroya düşmesiyle modelin satış hedefleri de değişti.

Bu yıl toplamda 2.380 adet C serisi satmayı hedefleyen MB Türk A.Ş. bunun 1.650 adedinin yani yüzde 70'inin 1.6 lt'lik çevreci versiyon olacağını tahmin ediyor. 2008'de Türkiye'de 2.180 adet C serisi satan marka, bu yıl pazarda yüzde 20'leri aşan düşüş beklenmesine rağmen bu modelde fiyatın verdiği avantajla satış hedefini de yükseltmiş oluyor. Yeni satışa sunulan 1597 cc hacimli yeni C 180 K BlueEfficiency 156 beygir güç ve 230Nm tork üretiyor. Türkiye'deki tüketicilerin fiyat avantajı nedeniyle, 1.8 lt C 180 K ile aynı güç ve diğer özellikleri sunan yeni versiyona ilgi göstermesi kadar olağan bir şey olamaz.

Mazda MX-5'e makyaj

Mazda'nIn bugüne kadar 850 bin adet satan, ilk kez 20 yıl önce piyasaya sunduğu roadster modeli MX-5'e bir kez daha el değdirdi. 2005 yılında piyasaya çıkan üçüncü nesilde, bir taraftan daha sağlam bir gövde ve daha kapsamlı bir donanım sunarken diğer taraftan aracın ağırlığını korumasını sağlayan 'gram stratejisi' kullanıldı. Bu yıl Mazda, mevcut üçüncü nesil MX-5'in, daha geniş kitleleri hitap edecek niteliklere sahip makyajlanan bir modelini piyasaya sürüyor. Mazda mühendisleri MX-5'i makyajlarken, yeni Mazda DNA'sını yansıtıyor. Yeni MX-5 makyajında daha agresif ve aerodinamik etki yaratan bir ön tampon kullanılmış. Mazda'nın tipik beş noktalı ızgarası, ızgaranın üst noktalarına doğru iç tarafa eğimli yeni tasarlanmış farlarla çevrelenmiş. Farların dış köşelerindeki sinyallerin iç lensleri kalite etkisi için beyaz renkli yapılmış. Entegre tamponun alt kısmındaki yeni üçgen sis lambası yuvaları güçlü ve sportif bir görünüm sağlayacak şekilde kalın çerçevelerle tampon yüzeyine gömülmüş. Makyajlı MX-5 Türkiye'ye mayıs ayında gelecek.

Pajero'da standartlar yüksek

YENİ nesil Mitsubishi Pajero, yeni donanım paketiyle satılmaya başlandı. 3.2 lt Intercooler'lı CRTD dizel motorlu Pajero'nun en önemli özelliği, yüksek arazi yetenekleri. Pajero, 70 cm derinlikteki suyun içinden geçebiliyor. Pajero için tasarlanan 'Rockford Acoustic Design' Premium müzik sistemi aracın standart donanımında yer alıyor. 860 W, 12 hoparlörlü bu sistem adeta konser salonundaki kadar canlı ses sunuyor. Sistemde radyo, 6'lı CD çalar ve MP3 çalar özellikleri mevcut. Tek donanımlı Pajero'da Xenon farlar, 18' hafif alaşım jantlar, arka park sensörü ile yağmur ve far sensörü, elektrikli sunroof, tavan rayları, deri döşeme, elektrikli ayarlanabilir ve ısıtmalı ön koltuklar, elektrikli ön ve arka camlar, önde otomatik arkada manuel klima, direksiyondan kumandalı müzik sistemi ve Cruise Control (Hız Sabitleme sistemi) ve katlanabilir 3. sıra koltuklar standart. Yeni Mitsubishi Pajero 72.000 euro + 3.200 TL anahtar teslim fiyatla Temsa Global bayilerinde.

KAMPANYALAR

FORD: Türkiye otomotiv pazarının en çok satan markası Ford Otosan, tüm otomobil modellerine uygulanan kampanya kapsamında, yeni pazara sunulan yeni Fiesta'yı 27.370 TL'den, Focus'u 33.760 TL den, Mondeo'yu ise 42.245 TL'den başlayan fiyatlarla satmaya başladı. Markanın hafif ve orta ticari araç sınıfındaki temsilcisi Transit, Connect ve Ranger modelleri için, eski aracını getirene 8.775 TL'ye varan takas desteği ve 15.000 TL'ye % 0 faiz ile 15 ay vade fırsatı bir arada sunuluyor. Ford fırsat kampanyaları bunlarla da sınırlı kalmıyor. Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasında üretilen Transit Connect Colorline serisi için kampanya kapsamında 24.995 TL fiyat uygulanıyor.

HYUNDAI: Şubat ayı boyunca tüm Hyundai modelleri için 10.000 TL'ye 12 ay yüzde 0,65 oranla kredi sağlanırken bu kampanyadan yararlanmak istemeyenler için de tüm araçlarda 800 TL indirim sunuluyor. Ayrıca Tucson ve Santa Fe modellerinde Thule araç üstü taşıma aparatı ve kayak taşıyıcı hediye olarak veriliyor. Bu kampanyalara ek olarak, halen herhangi bir Hyundai araç sahibi olan müşteriler için H100 Kamyonet alındığında 600 TL ve H-1 alındığında ise 1.000 TL indirim uygulanıyor. 9 - 20 Şubat tarihleri arasında geçerli 'Sevgililer Günü' kampanyası dahilinde satılan tüm i10 modelleriyle birlikte diğer kampanya koşullarına ek olarak, perakende değeri 1.000 TL olan Hyundai marka 32' (82 cm) LCD TV hediye ediliyor.

DACIA: 2008 yılında daralan pazara karşın satışlarını artıran markalardan Dacia, Türkiye'de bilinirliğini giderek artırıyor. Ekonomik ve her keseye uygun otomobillerle Türk tüketicisinin ilgisini her geçen gün daha fazla çekiyor. Renault kanatları altındaki Rumen marka Türkiye'de şubat ayı kampanyasını finansal destek üzerinde oturtmuş. Sandero, MCV gibi çok satan modellerinde uygun fiyat kalite dengesine, faiz ve vade desteği ekliyor. Buna göre Sandero 1.4 Ambiance 18.750 TL'den başlayan fiyatına ek olarak tüm versiyonlarında 12.000 TL için 12 ay %0,69 faiz imkanı sunuyor. 1.6 Ambiance versiyonu 18.250 TL'den başlayan Logan MCV (5 ve 7 kişilik) modelinin tüm versiyonlarında 15.000 TL için 15 ay vadeye %0,69 faiz uygulanıyor.

Ayrıca Dacia alanlara İstanbul'daki İspark'lar 1 yıl ücretsiz.

KIA: 4x4 alacaklara ikinci bir fırsat da Kia'dan geldi. Kia'nın en çok satan modellerinden biri olan Sportage, şubat ayı boyunca 59.990 TL fiyatla satılıyor. 2.0 lt CRDi dizel motor ile donatılmış Sportage, EBD ile destekli ABS, Çekiş Kontrol Sistemi (TCS), ESP (Elektronik Denge Kontrol Programı), geliştirilen fren sistemine eklenen ROP ( Devrilmeye karşı aktif koruma) gibi donanımlara sahip. Sadace Sportage modeli için geçerli olan kampanya kapsamında ayrıca, trafik sigortası da hediye ediliyor ve Denizbank'tan isteyene 2 ay ertelemeli, % 1,58 faiz oranlı kredi seçeneği sunuluyor.

FIAT: Fiat marka otomobillerde 15 bin TL'lik krediye12 ayda % 0.39 faiz seçeneği sunuluyor. Kampanyada 2.250 TL'ye varan nakit indirimleriyle Grande Punto 24,750 TL; Linea 27,750 TL ve Bravo 30,900 TL'den başlayan fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Kampanya kapsamında Palio Sole 18,400 TL; Albea Sole 18,900 TL'den satılıyor.

RENAULT: Trafic ve Master araçlara % 0 faiz kampanyası başlattı. 28 Şubat'a kadar Trafic ve Master'da geçerli kampanyada, 12 bin TL'ye 15 ay vade veya 12 ay vade, 0 faiz seçenekleri bulunuyor.

ISUZU: Ticari araç kullanıcıları 28 Şubat'a kadar Isuzu kamyon ve kamyonetlere 20.000 TL'ye 12 ay sıfır faizli kredi seçeneği sunulmaya başladı. Bu kredi Anadolu Isuzu'nun NPR, NQR, NQR 3D, NKR Wide ve NKR Low modelleri için geçerli. Kampanyada Isuzu'nun pick up modeli D-Max de yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber