Dim Barajı'ndaki su taşkınından 150 hane etkilendi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2009 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Dim Barajı'nın kapaklarından biri kontrol dışı açılınca oluşan su baskınından 150 hanenin etkilendiği bildirildi.

Açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından online sistemle gerçekleştirilen, 3 ay önce su tutmaya başlanan Dim Barajı'nın kapaklarından biri sabah saatlerinde açıldı.

Alanya'ya bağlı Kestel ve Tosmur beldeleri sınırları içerisinde evlerin bulunduğu baraj çevresinde jandarma ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Alanya Belediyesi'ne ait itfaiye kurtarma aracı da olası taşkınlara karşı bölgede hazır bekletildi. Yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı yerleşim biriminde risk altında bulunan 10 ev Alanya Kaymakamlığı'nın talimatıyla boşaltıldı. Vatandaşlar evdeki eşyalarını özel araçlarıyla yakınlarının evlerine taşıdı. Baraj çevresinde bulunan okullar da boşaltılarak salı gününe kadar tatil edildi.

Dim Barajı'nda doluluğun yüzde 100'e yaklaşması barajın açılan kapağının kapatılmasını güçleştirirken Dim Çayı üzerinde bulunan piknik alanları da su taşkınlarına karşı risk altında bulunuyor. Alanya Kaymakamlığı'nın talimatıyla Dim Çayı çevresindeki yerleşim birimlerinde anons yapılarak vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.

Olay üzerine Alanya'ya gelen Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Dim Barajı'nda bulunan suların gittiği tünellerin hava kapaklarında belirlenemeyen bir nedenle problem yaşadıklarını söyledi.

Yaklaşık 20 hanede yaşayan 35 kişinin Kestel Belediyesi'ne ait misafirhaneye yerleştirildiğini anlatan Vali Yüksel, barajdaki çalışmalara teknik ekiplerin başladığını kaydetti.

Sabah 06.00 sularında barajda 213 milyon metreküp su tutulduğunu açıklayan Yüksel, "Barajdan sabahtan bu yana boşalan su miktarı 3,5 milyon metreküp civarındadır. Barajdaki su miktarında yaklaşık 20 santimetre düşüş vardır. Bu da olumlu bir durumdur. Çünkü barajdaki su basıncını düşürmüştür. Barajdaki su taşkınından yaklaşık 150 hane etkilenmiştir. Tıkaç ve betonlarda hasar yoktur. Şu anda çıkan su miktarı saniyede 175 metreküp, giren su miktarı ise 50 metreküptür." diye konuştu.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ise bölgede korkulacak bir durumun olmadığını kaydetti. Olayın basın tarafından abartılmasına tepki gösteren Doğan, "Kaymakamlık olarak bölgede incelemelerde bulunduk. Şu an için Dim Çayı'nda suyun yüksekliği fazla olduğu bir gerçek. Ama bu konunun 'Baraj kapağı patladı, evler su altında kaldı' şeklinde ifade edilerek halka yanlış bilgi verilmesi üzücü. Gerekli tedbirlerimizi aldık." dedi.

Kestel Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de, barajdaki su seviyesi çok yüksek olduğu için bazı evlerin risk altında olduğunu belirtti.

Belediye olarak kendi sınırları içerisinde bulunan evlerde gerekli önlemleri aldıklarını aktaran Yücel, şu an için korkulacak bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber