TRT iki Alman vatandaşını 'devlet memuru' yapmış

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 13 Temmuz 2009 17:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemde birbirinden ilginç ?açılımlarıyla? dikkat çeken TRT yönetiminin, bir ilke daha imza atarak 2 Alman vatandaşını ?devlet memuru? yaptığı ortaya çıktı. CHP Zongultak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün TBMM gündemine taşıdığı olay, TRT Teftiş Kurulu'nun incelemesi sonucu belirlendi. Devlet memuru olmanın ilk koşulu olan ?Türk vatandaşı olma? vasfını taşımayan iki mütercim spikerin görevine, 8 ay devletten maaş aldıktan sonra son verildi.

TRT'nin geçen yıl ?sınav, eğitim ve yaş koşulu? aramadan işe başlattığı 120 ?mütercim spiker? alımındaki usulsüzlükler, TRT Teftiş Kurulu'na takıldı. Haber-Sen'in kamuoyuna duyurduğu usulsüzlükler üzerine, iddialarla ilgili soruşturma başlatan TRT Teftiş Kurulu, çok sayıda personelin ?evrakını tamamlamadan? işe başlatıldığını belirlerken, 120 kişinin hiçbirinin de güvenlik soruşturmasının yapılmadığına dikkat çekti.

Yapılan denetim sonucunda mütercim spikerlerden bazılarının, işe alınmasını sağlayan yabancı dili ve Türkçeyi yeterli düzeyde bilmediği ortaya çıktı.

En şaşırtıcı uygulama ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan iki kişinin işe başlatılıp, devletten maaş alması oldu.

Teftiş Kurulu'nun raporu doğrultusunda Alman yurttaşı olan iki mütercim spikerin görevine son verilirken, eksik evrak verenlerin evrakını tamamlaması, usulsüzlüklere neden olan 30 kişiye de ?disiplin cezası? verilmesi istendi.

Bir başka ilginç uygulama ise ?en yetkin? şekilde istenilen yabancı dili konuşması, anlaması, çeviri yapacak düzeyde dil bilgisi olması gereken mütercim spiker kadrosu için alınan spikerler için Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı'ndan en alt düzeyde puan almanın yeterli görülmesi oldu. 24 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren TRT Kurumu Hizmetlerinin Tanımı ve Bu Hizmetlere Atanacak Personel Yönetmeliği'nde ?mütercim spiker? kadrosu için şu tanım yapıldı: ?İlgili dili; dil bilgisi, fonetik, diksiyon, boğumlama, vurgulama, tonlama hataları yapmadan doğru ve güzel konuşmak; program metinlerini özelliklerine göre değerlendirerek yapım ve yayın çalışmalarına sesle yardımcı olmak; yabancı dilden Türkçeye, Türkçeden yabancı dile ilgili dilin kurallarına uygun olarak yazılı ve sözlü çeviri yapmak; ilgili dilde radyo, televizyon ve web yayınlarında kullanılmak üzere yayın malzemesi hazırlamak, sunmak; ilgili dildeki web sayfaları için içerik hazırlamak, içeriği girmek ve güncellemek, haber kaynakları ile temas kurarak sürekli istihbarat yapmak; olayları yerinde izlemek, haber yazmak ve web sayfasında yayımlamak; gerektiğinde bir olayı mikrofon veya kamera önünde anlatmak, haber röportaj ve haber programları hazırlamak; görev alanına giren konularda verilen talimatlara uygun olarak bir başka yayıncının gözetim ve denetimi altında çalışmaktır.?

Skandal Meclis'te

TRT'de ortaya çıkan bu skandalı CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Köktürk, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde 2008 yılında ?istisnai memuriyet? statüsünde alınan mütercim spiker sayısı, spiker alımı ile ilgili yapılan usulsüzlükler konusunda TRT Teftiş Kurulu'nun yaptığı soruşturma sonucu ile ilgili bilgi istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber