Öğrencilerin sıralarını mahkûmlar yaptı; cezaevi 4,5 milyon TL kazandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Ağustos 2009 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Açık Cezaevi'nde kurulan marangoz, mobilya, demir-doğrama ve ekmek fırını atölyelerinde çalışan mahkumlar, bir yandan cezalarını çekerken diğer yandan meslek sahibi olma şansı yakalıyor.

Cezaevlerindeki meslek kursları ülke üretimine ciddi katkı sağlıyor. Konya Açık Cezaevi'ndeki mahkûmlar, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kredi Yurt-lar Kurumu'nun ihtiyaç duyduğu tüm masa, sıra, ranza ve dolapları üretti. İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürü İsmail Olcar, bu uygula-mayla mahkumların çalışma ve üretme isteklerinin geliştiğini belirterek, "Dışarıya çıktıklarında da meslekleri hazır oluyor." dedi.

Adalet Bakanlığı'nın Sosyal Riski Azaltma Projesi sayesinde binlerce mahkum hem sosyal güvence hem de meslek sahibi oluyor. Mahkumlar, cezaevinin bulunduğu ilin ihtiyacına göre farklı alanlarda istihdam ediliyor. Kimi ekmek pişiriyor, kimi tarlada çalışıyor, kimi de marangozluk yapıyor. Konya Açık Cezaevi'nde yatan hükümlüler, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kredi Yurtlar Kurumu'nun ihtiyaç duyduğu tüm masa, sıra, sandalye, dolap, ranza ve yazı tahtası gibi eşyaları üretti. Cezaevi, bu yolla bir yılda 4,5 milyon TL kazandı.

Konya Açık Cezaevi İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürü İsmail Olcar, hükümlülerin dışarıya çıktıklarında yaşamlarını sürdürecek bir meslek edinmelerini amaçladıklarını söylüyor. Cezaevinde kurulan marangoz, mobilya, demir-doğrama, ekmek fırını, temizlik işkolu atölyelerinde usta-çırak ilişkisiyle eğitim verildiğini dile getiriyor. Olcar, "Mahkumlar burada aldıkları eğitimle çalışma ve üretme isteklerini geliştiriyor. Bu eğitimi verirken de kayda değer bir üretim gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz." diyor. Türkiye'nin dört bir yanına eşya gönderdiklerini vurgulayan Olcar, sadece Konya olarak bir yılda 4,5 milyon TL kazanç sağladıklarını ifade ediyor. Önümüzdeki haftalarda Kredi Yurtlar Kurumu için yaptıkları 2 bin kişilik yurt eşyasını teslim edeceklerini kaydeden cezaevi müdürü, MEB'e bağlı okullar için 6 bin kişilik sıra hazırladıklarını sözlerine ekliyor.

Uygulamadan mahkumlar da mutlu. Atölyelerde çalışan hükümlülerden Hakkı Yalnızlıgil, iş yurdunda aldığı eğitim sayesinde dışarı çıktığında elinde bir meslek olacağına dikkat çekiyor. Cezası bittiğinde bir fabrikada çalışmayı düşünen Yanlızlıgil, şunları söylüyor: "Devlet burada düşmüş insanın elinden tutuyor. Ona meslek sahibi olma imkanı sunuyor. Dışarıdayken pek iş yapmıyorduk. Burada bize her ay para veriliyor, sigorta da yaptırılıyor." ZAMAN

SİNAN GÜL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber