Üniversite, 30 öğrenciye Kürtçe eğitim verecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2009 15:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK'ün, ''Türkiye'de Yaşayan Diller'' adı altında bir enstitü kurulması kararı üzerine bir açıklama yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, onay verilen enstitü sayesinde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanında lisans öğrencilerini de alabileceklerini söyledi.

YÖK kararıyla ilgili olarak Mardin Artuklu Üniversitesi rektörlük makamında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, "Memleketimiz için, ülkemiz için, bölgemiz için hayırlı olsun. Olumlu bir karar çıktı. Hem bilimsel olarak hem de ülkemizin sosyal barışına katkı sağlamak açısından olumlu bir karar" dedi.

YÖK'ün çalışmalarında kendilerini desteklediğini söyleyen Omay, "Burada yüksek lisans ve doktora öğrencilerini Kürtçe, Süryanice, Arapça ve Farsça bölümlerine kabul edip hoca yetiştireceğiz. Ve akabinde de lisans bölümlerine öğrenci alacağız. Tabii bir bilimsel süreci başlatmış olacağız. Yüksek lisansa öğrenci takvimi alma takvimini karar elimize geçtikten sonra açıklayacağız. İlk olarak 30 öğrenciyi almayı düşünüyoruz. Enstitüyü kurup gerekli altyapımızı oluşturduktan sonra ÖSYM'ye başvurumuzu yaparak lisans bölümlerinin açılmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Üniversite bünyesindeki Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü'nde uzman olan 3 yardımcı doçentin yanında hem Kuzey Irak'taki Dohuk Üniversitesi hem de Şam Üniversitesi ile yaptıkları görüşmeler sonunda akademisyen değişimi yapabileceklerini anlatan Omay, üniversitelerin bilim yuvaları olduğunun altını çizdi.

Eğitim-Bir-Sen şube başkanı Hasan Ekinci de Kürtçe eğitime destek verdi. YÖK'ün "Kürt" kelimesini kullanmaktan kaçındığını iddia eden Ekinci, buna tepki gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber