Baz istasyonlarından gelir elde eden apartman yöneticileri takipte...

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Ekim 2009 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, özellikle 3G uygulamasının başlamasıyla sayıları her geçen gün artan baz istasyonları için vergi takibatına geçme kararı aldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) elde edeceği bilgiler doğrultusunda, ev veya arsasına baz istasyonu kurduran kişi, kuruluşlar ve apartman yönetimlerinin buradan elde ettikleri gelirleri beyan edip etmediklerini tespit edecek.

Gelir İdaresi'ne talimat

Maliye kaynaklarından edinilen bilgiye göre, baz istasyonlarının kurulması için mülk sahiplerine yılda 8 bin ila 50 bin dolar arasında ödeme yapıldığı duyumları üzerine Maliye Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Gelir İdaresi Başkanlığı'na talimat vererek, ?Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) Türkiye'de nerede, kaç baz istasyonu bulunduğunu öğrenin? dedi. GSM operatörleri baz istasyonları ile 8-10 bin dolar arasında fiyat biçerken, bazı zorlu yerlerde pazarlığa bağlı olarak bu rakam katlanıyor.

37 bin istasyon

BTK'nın en son ikinci çeyrek raporuna göre Türkiye'de 37 bin baz istasyonu bulunuyor. Her geçen gün artan bu sayının şu anda 40 binlere ulaştığı düşünülüyor. Sektör temsilcileri böyle bir verginin alınması durumunda GSM'e ek bir maliyet geleceğini söyledi.

?Belediye izni' var

Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bir kararın ardından bugüne kadar BTK'dan izin alarak kurulan baz istasyonları imara kapalı yerlerde Belediyeden izin alınarak kurulabiliyor. Bu kararın ardından, GSM operatörleri belediyeden izin almalarının kendilerine artı maliyet ve bürokratik engel getireceğini söyleyerek, bu karara tepki göstermişti.

BTK: Ücretleri biz bilemeyiz

BTK Başkanı Tayfun Acarer, kendilerine bu konuya ilişkin resmi bir yazı ulaşmadığını belirtti. Acarer, baz istasyonlarıyla ilgili BTK'nın elinde yalnızca yer konusunda veriler olduğunu söyledi. Acarer, baz istasyonlarının kurulma aşamasında operatörlerin kurulacak yerdeki kişilerle ne tür bir ücretle anlaştıklarını bilmediklerini, bu kayıtların operatör firmalarda bulunduğunu söyledi. Acarer, böyle bir verginin alınmasıyla ilgili yorum yapmak istemediğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber