Eskişehir Garı'nda trenler durdu, 2 bine yakın yolcu perişan oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, (DHA)25 Kasım 2009

TÜRKİYE Kamu-Sen ile Kamu Emekçileri Sendikası Konferedarasyonu'nun (KESK) birlikte düzenlediği bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında Eskişehir Garı'na gelen trenler, makinistleri tarafından terk edildi, 2 bine yakın yolcu perişan oldu. Yolcular yataklı tren olan Ankara Ekspresi'nin makinistini yakaladı, makinistin imdadına polisler yetişti.

Eskişehir'de Kamu-Sen ve KESK üyesi yaklaşık 50 memur saat 24.00'de Eskişehir Garı'na gelerek grev pankartı astı. Memurlar daha sonra basın açıklaması yapıp ?Sadaka değil, toplu sözleşme' diye slogan attı.

ÖNCE ALKIŞ, SONRA PROTESTO

Memurlar, saat 03.00 sıralarında Ankara'dan gelip İzmir'e giden 9 Eylül Ekspresi'nin makinistleriyle konuşup treni bekletmesini istedi. Ancak makinistler bu talebi kabul etmedi, tren, yolcularını alarak hareket etti. Memurlar da eyleme destek vermeyen tren görevlilerini alkışlarla protesto etti.

Saat 01.30 sıralarında ise Eskişehir Gar'ın Ankara'dan İstanbul Haydarpaşa'ya giden Anadolu Ekspresi geldi. İki makinist trenden inip uzaklaşırken, burada görevi devralacak makinistler de eyleme katıldıkları için tren hareket etmedi. Bu sırada eylemci memurlar slogan attı. Anadolu Ekspresi'nden inen bazı yolcular da memurlara alkışlarla destek verdi. Ancak kısa süre eylem nedeniyle treninn hareket etmeyeceğini öğrenen yolcular, bu kez memurları yuhaladı ve ıslıklarla protesto etti. Yolcular ?Susma sustukça sıra sana gelecek', ?Eylemse eylemin kralını yaparız', ?Seyahat hakkımız engellenemez' ve ?Emniyet makinisti bize getir' diye sloganlar attı, ardından da toplu olarak Gar Müdürlüğü'ne doğru yürümeye başladı. Bunun üzerine garda güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisleri yolcuların önünü kesti. Yolcular arasından 3 kişi, temsilci olarak Gar Müdürü ile görüştürüldü.

MAKİNİSTİ YAKALADILAR

Kısa süre sonra gara, Ankara'dan Haydarpaşa'ya giden yataklı tren diye tabir edilen Ankara Ekspresi geldi. Bir süredir garda bekleyen Anadolu Ekspresi'nin yolcuları, Ankara Ekspresi'nden inip gardan çıkmak isteyen 2 makinistin arkasından koştu. Yolcular makinistlerden birini yakaladı, diğer makinist ise kaçtı. Yolculardan bazıları makiniste, ?Bizi İstanbul'a götür, fazla mesain ne kadarsa onun parasını verelim? dedi. Yolcuların araya alıp gitmesine izin vermediği makinistin imdadına polisler yetişti. Yolcular, kolundan tuttuğu makinisi bırakmadı. Polislerin iknası üzerine yolcular, makinistin koluna girip görüşme yapmak üzere Gar Müdürü'nün odasına girdi. Yapılan görüşmede ise yolcuların isteği gerçekleşmedi, makinist evine gitti.

Eskişehir Garı'na Ankara'dan saat 02.30 sıralarında gelen Fatih Ekspresi'nin 2 makinisti ise çevik kuvvet polislerinin arasından gardan dışarı çıkartıldı.

2 BİNE YAKIN YOLCU BEKLİYOR

Eskişehir Garı'nda eylem nedeniyle, Anadolu, Fatih ve Ankara ekspresleri ile kent merkezindeki Enveriye Tren İstasyonu'nda karşılıklı sefer yapan iki Meram Ekspresi yaklaşık 2 bin yolcu ile bekleyişlerini sürdürüyor. Gar Müdürlüğü yetkilileri, trenler için makinist aradıklarını ve yolcuları otobüslerle de gidecekleri yere götürübileceklerini ifade ederek bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber