Açıkta satılan sütler, kalıcı rahatsızlıklara yol açıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2009 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşısız ve kontrolsüz sürülerden alınarak piyasada açık satılan sütler, 'R1 Brusella' hastalığı riski taşıyor.

İnsan sağlığını tehdit eden hastalıklı sütlerle yapılan peynir, yoğurt gibi ürünler, kısırlık ve eklem ağrıları gibi kalıcı rahatsızlıklara yol açıyor. Yetkililer, insanları tehdit eden hastalığın önüne geçilmesi için nisan ayından itibaren 4 - 8 yaş arası kuzu ve oğlaklara R1 Brusella aşısı yapılması gerektiğini belirtiyor.

Alanya Tarım İlçe Müdürü Umut Olgun, piyasada açık satılan süt ürünlerinin 'R1 Brusella' hastalığı riski taşıdığını söyledi. Aşısız ve kontrolsüz sürülerin insan sağlığını tehdit ettiğini anlatan Olgun, dişi ve erkek kuzuların nisan ayında mutlaka aşılanması gerektiğinin altını çizdi. Hayvanlarda 'R1 Brusella' hastalığının önlenmesi için 4 ve 8 yaş arasındaki aşılamanın çok önemli olduğunu hatırlatan Olgun, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin hastalık hakkında bilgi almak için kendilerine başvurabileceğine işaret etti.

İlçe Tarım Müdürlüğü'ne ait veteriner hekimlerin hayvanlarda gerekli kontrolleri yapabileceğini anlatan Olgun, "R1 Brusella aşısı bu hayvanlar için bir mecburiyettir. R1 Brusella hastalığı genç dişi ve erkek hayvanlarda belirtisini göstermeksizin bol miktarda abort dediğimiz yavrulama atma şeklinde görülmektedir. Bu hastalıklı hayvanların çiğ sütlerinden yapılan ürünler insan sağlığını tehdit etmektedir." diye anlattı.

R1 Brusella hastalığına yakalanan hayvanın sürekli düşük yaptığını hatırlatan Olgun, hastalığın önlenmesi için aşının yerinde ve zamanında yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Aşı yapıldığı zaman hayvanda yavru düşürme olaylarının sona ereceğini anlatan Olgun, R1 Brusella hastalığının insanlarda kısırlık ve eklem ağrılarına yol açtığının altını çizdi. Açıkta satılan süt ürünlerinin mutlaka 100 derecede 5- 10 dakika kaynatılması gerektiğini anlatan Olgun, açık süt alan vatandaşların dikkatli hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber