Büyük öğrenci projesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ocak 2010 09:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarından Büyük Öğrenci Projesi kapsamında yüksek öğrenim görmek üzere ülkemizde bulunan devlet burslu eğitim ve öğrenci temsilcileri ile akşam yemeğinde biraraya geldi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere parlamentoda verdiği yemeğe Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam, YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan ve TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca da katıldı.

TBMM Tören Salonunda gerçekleşen yemekte konuşan Mehmet Ali Şahin, dünyanın dört bir yanından Türkiye'de eğitim amacıyla bulunan gençlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Bundan 27 yıl önce TBMM'de, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere ilişkin bir kanun çıkarıldığını anımsatan Şahin, ancak 1992 yılına kadar bu kanuna ilişkin uygulamaların yeterli olmadığını kaydetti. Şahin, 1992 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan tarafından Büyük Öğrenci Projesinin başlatıldığını ve söz konusu projenin büyük bir dikkatle uygulama imkanı bulduğunu söyledi.

Şahin, projenin amacını, ''Öncelikle Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarla, Türkiye arasındaki ilişkiyi daha da geliştirmek, her yıl ortalama bin 500 yabancı uyruklu öğrenciye burs sağlamak, dost ve kardeş ülkelerin yetişmiş insan gücü ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak, bu ülkelerde kalıcı kardeşlik ve dostluk köprüleri kurabilmek, Türkiye dostu genç bir nesil yetiştirilmesine yardımcı olmak ve Türk kültürünü tanıtmaktır'' diye özetledi.

Projenin özellikle son yıllarda büyük bir başarıyla uygulandığını anlatan Şahin, şu an 57 ülkeden 6 bin 378 yabancı uyruklu öğrencinin 40 üniversitede eğitim gördüğünü söyledi.

Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere seslenen Şahin, şunları kaydetti:

''Sizleri, temsil ettiğiniz ülkelerde, Türkiye'nin tabii elçileri olarak görüyoruz. Yarının devlet adamları, ülkenizin etkin bireyleri, yöneticileri olarak görüyoruz. Vatanınıza, milletinize hayırlı hizmet yapacağınıza inanıyorum. Sizler, bizlere emanetsiniz. Sizin sevinciniz bizim sevincimiz, üzüntüleriniz bizim üzüntülerimizdir.''

-KALICI DOSTLUKLAR YARATILIYOR-

Türkiye'ye eğitim için Irak'tan gelen Ali Ekber Rıza da öğrenciler adına yaptığı konuşmada, kendilerine Türkiye'de eğitim fırsatı veren bütün yöneticilere teşekkür etti. Rıza, Türkiye'de eğitim görmenin öneminin farkında olduklarını ve bunu en iyi şekilde değerlendireceklerini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da Büyük Öğrenci Projesi'nin, özellikle kalıcı dost köprüleri oluşturulması ve ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından önem taşıdığını dile getirdi.

Bugüne kadar 27 bin 383 yabancı uyruklu örencinin Türkiye'de eğitim gördüğünü belirten Çubukçu, 2010-2011 eğitim döneminde bin 500 öğrenciyi buna dahil etmeyi planlandıklarını kaydetti.

Büyük Öğrenci Projesi'ni daha etkin hale getirmek için Dost Aile Uygulaması da başlattıklarını anımsatan Çubukçu, bu uygulamadan da 924 öğrencinin yararlandığını söyledi.

Çubukçu, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerle, mezuniyet sonrasında da ilişkilerini sürdürmek istediklerini sözlerine ekledi.

-''DAHA FAZLA YABANCI ÖĞRENCİ GELSİN...''-

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere büyük önem verdiklerini söyledi.

Türkiye'de daha fazla yabancı uyruklu öğrenci görmek istediklerini ifade eden Özcan, bunun, ülkedeki yüksek öğretimin kalitesi için de önemli olduğunu dile getirdi. Özcan, öğrencilerin yaşadıkları sorunları en kısa sürede çözmek için çaba sarf edeceklerini belirtti.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam da Büyük Öğrenci Projesi'nin başlatıldığı dönemde kendisinin YÖK Başkanı olduğunu anımsattı.

Özellikle o dönem için bunun çok büyük bir proje olduğunu vurgulayan Sağlam, ''Dünyanın hiç bir ülkesi, bu kadar yabancı öğrenciye yüksek öğrenim imkanı tanıyamamıştır. Bu, büyük bir açılımdı'' dedi.

Konuşmaların ardından öğrencilerden Ali Ekber Rıza, Şahin'e plaket sundu. Şahin'de Rıza'ya, Yıldız Porselen'in tabağını armağan etti.

Afganistanlı bir öğrenci de ülkesinde ''Tun'' adı verilen yöresel bir kıyafeti TBMM Başkanı Şahin'e armağan etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber