Memur çocuğuna 'özel üniversite' hayal

Haber Giriş : 12 Şubat 2005 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, kamuda çalışan bir memurun çocuğunu vakıf üniversitesi ya da özel üniversiteye gönderebilmesi için 4 bin 144 dolar ile 18 bin 51 dolar arasında parayı gözden çıkarması gerekiyor. Bu ise memurun hiçbir harcama yapmadan 4 yıl boyunca hiç dinlenmeden çalışması anlamına geliyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, özel üniversitelerin yıllık ücretleri ve eğitim çalışanlarının durumunu ortaya koyan araştırmasının sonuçlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Türk Eğitim-Sen'in, özel üniversitelerin yıllık ücretlerini baz alarak yaptığı araştırmaya göre, bir devlet memurunun çocuğunu özel üniversiteye göndermesi bir ütopya.

Kamuda çalışan bir memurun çocuğunu vakıf üniversitesine ya da özel üniversiteye gönderebilmesi için 4 bin 144 dolar ile 18 bin 51 dolar arasında parayı gözden çıkarması gerekiyor. Bunun için memurun hiçbir harcama yapmadan 4 ay ile 4 yıl arasında hiç dinlenmeden çalışması ve para biriktirmesi şart.

9/1 derecedeki öğretmenin, çocuğunu özel bir üniversitenin tıp fakültesine gönderebilmesi için 29 ay, hukuk fakültesinde okutabilmesi için 25 ay, eczacılık fakültesinde eğitim-öğretim görmesini sağlaması için ise 36 ay hiç uyumadan çalışması gerekiyor. Yine bu, aynı derecedeki bir öğretmenin çocuğunu mühendislik-mimarlık fakültesine gönderebilmek için 18 ay, iktisadi idari bilimler fakültesinde okutabilmesi için ise 18 ay dinlenmeden çalışmayı göze alması anlamına geliyor.

Araştırmaya göre, en düşük derecedeki bir devlet memurunun, çocuğunu özel bir üniversitenin tıp fakültesinde okutabilmesi için 37 ay, eczacılık fakültesine gönderebilmesi için 46 ay, fen-edebiyat fakültesinde eğitim-öğretim görmesini sağlayabilmesi için ise 27 ay çalışmayı gözden çıkarması gerekiyor. Yine bir araştırma görevlisinin çocuğunu özel bir üniversitede okutmayı düşünmesi halinde 11 ay ile 30 ay arasında dinlenmeksizin çalışması şart. Bir profesörün de çocuğunu özel bir üniversitede okutmayı istemesi durumunda 4 ay ila 10 ay arasında çalışmayı gözden çıkarması zorunlu olduğu ortaya çıktı.

Araştırmanın sonuçları ve içerikliğiyle ilgili olarak Özcan şunları kaydetti:

"Yapılan bu araştırmaya öğrencilerin eğitimleri boyunca kalacakları yurda ödeyecekleri ücret dahil edilmemiştir. Özel üniversitelerin yurt ücretleri 424 dolar ile 5 bin 184 dolar arasında değişmektedir. Buna karşın eğitim çalışanı özel üniversite ücretini ödeyebilecek maddi güce sahip değildir. Eğitim çalışanı, çocuğunu özel üniversiteye gönderebilmek için aylarca hatta yıllarca uyumadan çalışmak zorundadır. Şartlar gösteriyor ki; Türkiye'de ekonomik baskının altında ezilen eğitim çalışanları, çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlayabilmek için para harcayamıyorlar. Bu nedenle soruyoruz: Artık sesiz çoğunluğun sesine kulak verme zamanı gelmemiş midir?"

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber