Kadınlar erkeklere göre daha sağlıksız yaşıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2010 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'Kadın ve Sağlık' raporu, dünya üzerinde birçok eşitsizliğe maruz kalan kadınların sağlık konusunda da erkeklerin gerisinde bulunduğunu gösteriyor.

Raporla ilgili bilgi veren Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, raporun, kadınların erkeklerle aynı sağlık sorunlarını paylaşmalarına ve biyolojik sebeplerle daha uzun yaşıyor görünmelerine rağmen, yaşamlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitesiz ve sağlıksız sürdürdüklerini ortaya koyduğunu söyledi. Düşük sosyo-ekonomik düzeydeki ülkelerde var olan sosyal normların, kadınların ve kız çocuklarının sosyal olarak aşağılanmasına sebep olduğunu anlatan Dağlı, bu durumun sağlıkta eşitsizliği ve kadına özgü sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini bildirdi.

Dünyadaki 3,3 milyar kadının sadece yüzde 15'inin yüksek gelirli ülkelerde hayatlarını sürdürdüğünün, geri kalanın ise orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşadığının belirlendiğini belirten Dağlı, "Her üç kadından birinin düşük gelir düzeyli ülkede bulunduğunu gösteren rapor, ekonomik olarak güçlü olmayan ülkelerde yaşayan kadınların çoğunun önlenebilir hastalıklara tutulduğunu ve yaşamlarını kaybettiklerini ortaya koyuyor." diye konuştu.

Rapora göre, dünyada 20-59 yaş grubundaki kadınların en önemli ölüm sebeplerini sırasıyla AIDS, doğumla ilgili sağlık sorunları, kalp hastalıkları ve beyin felci oluşturuyor. Kadınların ölüm sebepleri arasında dördüncü sırada sigara gösteriliyor. Sigara içen 1 milyar kişinin yüzde 20'sini kadınlar oluşturuyor. En ciddi önlenebilir risk faktörlerinden biri olan sigara, kadın ölümlerinin yüzde 6'sından sorumlu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber