Sağlıkta ?özerklik' tartışması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Mart 2010 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık sektörü çalışanları hazırlanan yasa taslağıyla kamu hastanelerinin özerkleşmesinin önünün açılmasından rahatsız. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Şencan ise, ?Hastaneler satılmayacak, endişeler yersiz? diyor

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN İstanbul

Sağlık çalışanlarının gündeminde kamu hastanelerinin özerkleşmesinin önünü açan yeni yasa taslağı var. Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerinin yönetim kurulu benzeri bir birlik tarafından yönetilmesini öngören Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'na karşı çıkan sağlık çalışanları, kanunun mesleklerinin geleceğini tehdit edeceğini, sağlık hizmetinin tamamen ticarileşeceğini ve hastaların bundan zarar göreceğini savunuyor. Başta Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olmak üzere meslek örgütleri, kanunla sözleşmeli olarak çalışması öngörülen hekimlerin taşeron işçi gibi çalıştırılacağı, devlet memuru kavramının kalmayacağı, hastalar açısından ise ceplerinden ödeyeceği paranın artacağı endişesini taşıyor.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, karşı çıktıkları Sağlıkta Dönüşüm programıyla sağlık hizmetlerinin özelleştirildiğini belirterek, ?Sonuçta özelleştirme para kazanmaya yönelik bir işlemdir, böyle olunca parası olan sağlık hizmetini alacak olmayan alamayacak dedik. Ama bu yasaya kadar çok fazla inandırıcı olmadı.? diye konuştu. Prof.Aktan şunları söyledi:

?Yönetimdeki bu yedi kişi hastaneyi kapatabiliyor, kiralayabiliyor hatta satabiliyor. Ama asıl karşı çıktığımız nokta çalışanlar ne olacak? Bu yasa dışardan hizmet alımına imkân veriyor. Örneğin Haydarpaşa Numune Hastanesi genel cerrahi kliniğini ihaleye çıkartacak. Bir özel şirket ihaleye girecek aynı taşeron işçi gibi hekimleri orada çalışacak.?

?Özelleştirme içermiyor'

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ise yasa tasarının hiçbir şekilde özelleştirme içermediğini belirterek, ?Anayasamızdan gelen görevimiz sağlık hakkının sosyal devlet olma ilkesiyle sosyal bir hizmet olduğunu düşünüyoruz, bunun tamamını devlet üstleniyor. Hastanelerinin satışı söz konusu değil? dedi.

Yasayla ne olacak?

- Devlet hastaneleri birkaç hastane bir araya getirilerek bir birlik oluşturulacak. Birliği 7 kişilik heyet yönetecek. Bu heyette Sağlık Bakanlığı'ndan 2 kişi, İl Genel Meclisi'nden 2 kişi, valiliğin atadığı 1 kişi ve ticaret odasından 1 kişi ile il sağlık müdürü veya yardımcısı olacak.

- Hastaneler karlılıklarına göre A, B, C, D, E diye ayrılıyor. İlk üç grup birliğin içine alınıyor. D grubundaki hastanelere karlı hale getirilmesi için süre tanınıyor. E grubu hastaneler bakanlığa devrediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber