Türkiye'deki Alman okulları Milli Eğitim'e bağlı değilmiş

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2010 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki Alman okullarının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'na bağlı olmadığı ortaya çıktı. Alman okullarının Dışişleri Bakanlığı'nın izniyle açıldığı ve kendi başkonsoloslukları tarafından yönetildiği öğrenildi.

Konsolosluklar aracılığıyla hazırlanan okul müfredatları için MEB Talim Terbiye Kurulu sadece onaylama işlemi yapıyor. Eğitimciler, okulların tamamen bağımsız hareket etmesi ve hiçbir denetime tâbi olmamasına tepki gösteriyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Türkiye ziyareti hem Almanya'da Türk okulu açılmasına izin verilmemesini hem de Türkiye'de eğitim veren Alman okullarını gündeme getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkel'e, Almanya'da Türk okulları açılması yönündeki taleplerini iletti. Merkel ise hem Türkçe hem Almanca eğitim veren okul açılması için çalışma başlatacaklarını söyledi.

Osmanlı Devleti'nden beri azınlıklara gösterilen hoşgörüyle Türkiye'de yaygınlaşan okullar, bir süre sonra özel statüye geçti. Azınlık kapsamındakileri ile özel okulların statüsü farklı. Azınlık okullarında yabancı dil olarak Türkçe öğretilirken müdür başyardımcısı devlet tarafından atanıyor ve maaş veriliyor. Bir anlamda devleti temsil eden kişi olarak hizmet görüyor. Ayrıca, bakanlık tarafından da denetlenmiş oluyor. Özel okullardaki durum ise tam tersine. Müfredat hazırlanıyor, Talim Terbiye Kurulu sadece onaylamakla yetiniyor. Bütün ayrıntı ve program içeriğini kendileri belirliyor. Bir başmüdür Türklerden seçilirken, maaşını okul veriyor. Bu da denetlenebilirliği ortadan kaldırıyor. Halihazırda Türkiye'de yedi ülkenin çok sayıda okulu bulunuyor.

Eğitim Bir Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak, uluslararası ilişkilerde mütekabiliyet prensibi bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Ülkemizde üç tane Alman okulu bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti olarak Alman kültürünün yaygınlaşmasına ve vatandaşlarının ana dilde eğitim almasına gösterdiğimiz hoşgörüyü, 3 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'dan da beklememiz hakkımızdır. Alman Dışişleri Bakanı'nın diplomasiden uzak sözleri devam ederse, bizim de buradaki okulların durumunu gözden geçirmemiz gerekir."

TÜRKİYE'DEKİ ALMAN OKULLARI

Özel Ankara Alman Büyükelçiliği Okulu'nda bir çocuk yuvası, bir ilköğretim okulu ve ortaöğretim birinci kademe sınıfı bulunuyor. İstanbul şubesinde bir çocuk yuvası ve bir ilköğretim okulu, İzmir şubesinde 8. sınıfa kadar eğitim veren ilköğretim okulu var. İstanbul Lisesi'nde ise matematik ve fen bilimleri ağırlıklı, aynı zamanda Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından desteklenen karşılaştırmalı eğitim veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber