Tapu ve Kadastrocular 'adaleti' yani 'haklarını' istiyor

Haber Giriş : 17 Şubat 2005 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tapu ve Kadastrocular 'adaleti' yani 'haklarını' istiyor

BAĞIMSIZ YAPİ-İMAR SEN (BAĞİMSİZ YAPI VE İMAR ÇALIŞANLARI SENDİKASI) : TAPU VE KADASTRO ÇALIŞANLARI 'ÜCRET ADALETİ İSTİYOR

BASK Gene! Teşkilatlandırma Sekreteri ve BAĞIMSIZ YAPI İMAR SEN Genel Başkanı Bayram Zengin, yaptığı yazılı basın açiklamasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personelinin Anayasaya aykırı olarak angaryaya ve açlığa mahkum edildiğini belirtti.

Açıklamasında, bu hafta görüşülecek olan Kadastro Kanunu vesilesiyle tapu ve kadastro çalışanlarının gözlerinin Meclise çevrildiğini belirten BAĞIMSIZ YAPI İMAR-SEN Genel Başkanı Zengin; Meclisten adalet istediklerini belirtti:

"Hepimiz, elimizdeki belgelerin elimizdeki ''tapu gibi sağlam' olmasını istiyoruz. Ama tapu gibi sağlam ifadesini dilimize ve lügatımıza yerleştiren tapu ve kadastrocuların geçim kaygısı bir yana, karın tokluğuna
çalıştırıldıkları kamu oyunca yeterince bilinmemektedir.

Kamu görevlileri içerisinde, hatta Devletin çalıştırdığı insanlar arasında en düşük ücreti alan,fakat hukuki sorumluluğu en fazla olan ve çalışma şartlan en ağır olan kesim tapu ve kadastro çalışanlarıdır. Üstelik bu kesim, hükümet konaklarının tuvaletlere yakın bölümlerinde veya izbe bodrum köşelerinde, sağdan soldan toplanmış derme-çatma malzeme ile cansiperane çalışmaktadır.

AB'ye uyum çerçevesinde, kadastro çalışmalarının süratle tamamlanması gerektiği halde, kadastro gerçekleştirme oranı halen yüzde 88'dir. AB ülkelerinde 3. ve 4. kadastro çalışmalarına başlanmıştır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde, kadastro hizmetleri ?325 adet kadastro Müdürlüğünce tapu sicil hizmetleri ise 1003 Tapu Sicil Müdürlüğünce verilmektedir. Personelin yetersizliği nedeniyle bir çok müdürlükteki işler geçici görevlipersonel eliyle yürütülmektedir, çalışma şartlarının zorluğu ve ücretlerinin düşüklüğü nedeniyle anılan kurumun personeli ya hemen emekli olmakta ya da başka Kurumlara nakil için bakan ve milletvekillerinin kapısını aşındırmaktadır. Personel eksikliği nedeniyle aksayan işler, tapu ve kadastro ile harita-kadastro meslek yüksek okulu mezunları arasından temin edilen sözleştneli personel ile yürütülmeye çalışılıyor.

TAPUCUNUN ÇOCUKLARINA MÎRASI

Özellikle tapu sicil müdürlüklerinde çalışanların, emeklilikleri ve ölümleri halinde bilesorumlulukları bitmemekte, çocuklarına ve torunlarına tapu yerine, işlerinde yaptıkları hata yanlışlıkların bedeli miras kalmaktadır. Yani hata ve yanlışların faturası birkaç nesil sonra bile varislerinden tahsil edilmektedir.

Tapu sicil memurları, günlük normal mesai içerisinde vatandaşların başvurularını cevaplarıdırırken, rnesai sonu veya tatil günü de çalışarak, başta Mahkeme ilamları, kütüklerin defterlere işlenmesi,haciz işlemleri ve vergi dairelerinin başvuruları olmak üzere bir çok işi fazla mesai ücreti almadan yapmak zorunda bırakılmaktadır. Anayasamız angaryayı yasakladığı halde, tapu çalışanları mesai saatleri dışında angaryaya mahkum edilmiştir.

KADASTRO ÇALIŞANLARININ CAN GÜVENLiĞi YOK
İşlerini arazi şartlarında yürûten kadastrocuların karşılaştıkları en .büyük sorun can güvenliklerinin olmaması. Arazide çalışmak zorunda olan kadastrocular, çalışmaların yürütüldüğü alanlarda, her türlü:.
mahrumiyete katlanarak, çoğu kez konaklama ve banyo imkanı bile bulamamakta, yemek temininde zorlanmaktadır.

BU ÜCRETLE HİZMET OLMAZ;
Tüm bunlara karşın, tapu ve kadastro çalışanları, kamuda en düşük ücretle çalışmaktadır.

Unvanı Yeni işe başlayan rnemurun net aylığı 25 yıl hizmeti olan nemurun net aylığı
Sicil Memuru 525 YTL 630 YTL
VHKİ 546 YTL 650 YTL
Kad. Teknisyeni 571 YTL 672 YTL
Kad. Teknikeri 683 YTL 782 YTL
Mühendis 840 YTL 890 YTL

Tablodan anlaşılacağı gibi, bir, sicil memuru 525 YTL ile işe başlamasına karşın, 25 yıllık aylığı ancak 630 YTL olmaktâdır, Oysa, üstlendiği sorumluluk, varislerine ve torunlarına intikal etmektedir.

Devletin resmi rakamlarına göre, 4 kişilik bir ailenin sâdece zorunlu mutfak masrafları 493 YTL'dir Mutfak harcamalarına 496 YTL Ödeyen bir sicil memuru, kirasını, yakacağını, sağlık, eğitim, ulaşım, haberleşme ve benzeri giderlerini nasıl karşılayacaktır? Aile sorumluluklarını nasıl yerine getirecektir? Hükümet, geçimlerini sağlayabilmek için yasak olmasına rağmen değişik iş yapmak zorunda kalan Tapu ve Kadastroculann geçim sorununu çözmek zorundadır. Sosyal devletin gereği de budur. "

TAPU VE KADASTROCULAR ADALET İSTİYOR
Tapu ve kadastro çalışanlarının ücret adaleti istediğini belirten BAĞIMSIZ YAPI-İMAR SEN Genel Başkanı Bayram Zengin açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tapu ve kadastro çalışanları en düşük ücret almalarına, çalışma şartlarının ağırlığına ve sorumluluklarının yüksekliğine rağmen, diğer karnu kurum ve kuruluşlarındaki servis, lojman, yemek gibi sosyal yardımlardan da mahrum bırakılmıştır..

AB'ye girme aşamasındaki Türkiye'de en düşük 'memur aylığı ile AB ülkelerindeki asgari ücret karşılaştırıldığında ortaya daha vahim bir tablo çıkmaktadır.

AB ülkelerinden Belçika'da brüt asgari ücret 1317,50 avro (2253 YTL), Yunanistan'da 560 avro (958 YTL) ve ispanya'da 513 avro { 877 YTL) iken, Türkiye'de en düşük memur aylığı 284 avrodur. Üstelik Yunanistan, Portekiz ve ispanya gibi AB ülkelerinde asgari ücretle çalışanlara yılda iki kez ikramiye verilmektedir.

AB ülkelerinde, hiçbir vasfı olmayan çalışanlara verilen asgari ücret, Türkiye'de Devleti temil eden, kamu hizmetlerini ülkenin her köşesinde günün her saatinde ve gerektiğinde canı pahasına vatandaşa götürmekle görevli memurlara reva görülenin çok üzerinde ve birkaç katıdır '

Geçim derdine düşen memurdan kaliteli hizmet beklenmesi mümkün değildir. Üstelik tapu ve kadastro gibi, ülke ve toplumun en temel işlerini görenlere en düşük ücreti reva görmek adalet duygusu ile bağdaştırılamaz.

Bu hafta meclîs gündemine gelecek olan Kadastro Kanununda değişiklişk öngören yasa tasarısı ile, kamu görevlileri arasında sefilleri oynayan tapu ve kadastro çalışanlarının aylıklarında iyileştirme yapılmasını istiyoruz. Hükümet, diğer bir çok kamu kurum ve kuruluşunda yaptığı iyileştirmeyi tapu ve kadastro çalışanları için de yapmak zorundadır. Bu ülkenin taşınmazlarını emanet ettiğimiz insanların, günlük geçîmde acze düşürülmeleri akla, mantığa, izana ve insafa sığmamaktadır

Kamu görevlilerine iyileştirme uygulamasının son örneği, 23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5217 sayılı Kanunla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeli için gerçekleştirilmiş, anılan Bakanlık personeline 291 YTL (hizmetli) ile 547 YTL (müsteşar) arasında değişen miktarlarda ek ödeme imkanı sağlanmış, ve söz konusu iyileştirme Ağustos 2004'ten itibaren ödenmeye başlanmıştır.

DÖNER SERMAYEDEN DE PAY YOK

Öte yandan, tapu ve kadastro çalışanlarına ürettikleri döner sermayeden de pay ödenmemesi ayrı bir haksızlık ve insafsızlık örneğidir. Maliyeden Sağlığa, Milli Eğitimden Tarım Bakanlığına kadar bir çok bakanlık ve kurum bünyesindeki döner sermaye işletmelerinde personele ek ödeme yapılırken, tapu ve kadastro çalışanları bundan istisna tutulmaktadır.

2004 yılında döner sermaye; gelirleri 72, 5 milyon YTL olmuştur. Bu miktarın yüzde 30'unun sayıları 11.500 olan personele dağıtılması halinde; kişi başına aylık 157,6 YTL düşmektedir. Bütçeye ek yük getirmeyecek bu uygulama bile hem adaletin sağlanmasını, hem çalışanların bir nebze de olsa nefes almasını sağlayacaktır.

Bir çok kamu kurum ve kuruluşunda çalışanlara ya ek ödeme yapılarak ücretlerde iyileştirme yapılmasına ya da döner sermaye gelirlerinin bir bölümü çalışanlara üretimi teşvik primi olarak dağıtılmasına karşılık, tapu ve kadastro çalışanlarının ayrımcı muameleye tabi tutulması hukuk devletine yakışmamaktadır. Eşit işe eşit ücret verilmesi hukuk ve adeletin gereğidir.

Hükümet ve Meclis, açlık sınırında yaşayan tapu ve kadastro çalışanlarının feryadına kulak tıkamamalıdır. Hükümeti ve mecliste temsil edilen siyasi partileri bu konuda duyarlı olmaya, gecikmiş adaleti yerine getirmeye çağırıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber