Biyometrik pasaportlar 1 Haziran'dan itibaren verilmeye başlanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2010 22:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren biyometrik pasaportlar verilmeye başlanacak.

Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın ortak çalışması olan biyometrik pasaport projesinde sona gelindi. 1 Haziran'dan itibaren pasaport için başvuran veya pasaportunun süresi dolanlara yeni pasaport verilecek. Yeni pasaportların ilk olarak devletin zirvesine ve basın mensuplarına verilmesi planlanıyor.

Yeni pasaport almak isteyenler Türkiye'de 81 il ve 111 ilçe emniyet müdürlüklerine, bağlı bulundukları konsolosluklara başvurabilecek. Dışişleri Bakanlığı tarafından e-pasaport uygulaması konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla www.epasaport.gov.tr adresli internet sitesi ve çağrı merkezi kuruldu. Pasaport almak isteyenlerin internet üzerinden randevu alacak ve ona göre işlem yaptıracaklar. Pasaportlar vatandaşlar özel kuryelerle hızlı bir şekilde ulaştırılacak.

Eski pasaportlar ise 2015 yılına kadar kullanılabilecek. Eski pasaportunun süresi bitenlere yeri pasaport verilecek. Pasaportunun üzerinde vize bulunanlar ise eski pasaportunun belli kısımları iptal edildikten sonra yeni pasaportunu birlikte kullanabilecek. Yeni uygulama ile birlikte küçük çocuklara da pasaport alınması uygulanmasına başlanacak.

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon pasaport bulunuyor. Yıllık 2.3 milyon pasaportla ilgili işlem yapılıyor. Bunların yüzde 65'i yurt içinde, diğer kısmı konsolosluklarda yapılıyor.

Pasaportun süresinin 10 yıl olması için yasal düzenlemenin Meclis tatile girmeden çıkarılması planlanıyor. Şu ana kadar en fazla beş yıllık pasaport süresi verilebiliyor.

Normal pasaportların kırmızı, diplomatik pasaportların siyah olacak.

Yeni pasaportlar için Harçlar Kanunu çerçevesinde harç tahsil edilecek ve harç artışı ve süre uzatımı olmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber