SPK'da maaş krizi: İstifalar olabilir

Haber Giriş : 26 Şubat 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu üyelerinin maaşlarında yapılan düzenleme nedeniyle kurul çalışanlarının da maaşlarının düştüğü söyleniyor. Kurul'da bu yüzden istifa aşamasına gelenlerin olduğu konuşuluyor...

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) çalışanları arasında son dönemde ciddi huzursuzluklar yaşandığı konuşuluyor. Her dönem SPK Başkanı'nın aldığı maaş tartışma konusu olurken, şimdi kurul başkanı ve üyelerinin maaşında yapılan düzenleme, SPK çalışanlarını vurduğu söyleniyor. Kulislerde konuşulanlara göre, yeni yapılan bir düzenleme ile SPK Başkanı'nın maaşında düşüş yaşandı. Kurul çalışanlarının maaşlarının da başkan maaşına endeksli olduğu bu yüzden çalışanların maaşının da düşürüldüğü söyleniyor. Bu maaş düşüşünden rahatsız olan bazı SPK çalışanlarının istifanın eşiğine geldiği konuşuluyor.

KANUNİ DÜZELTME

SPK'da maaş krizine neden olan uygulama, 4487 sayılı Kanunla değiştirilen ilgili kanun hükmünün 1 Ocak 2005'te yürürlüğe girmesinden kaynaklanıyor. Sermaye Piyasası Kanunu'na göre kurul başkan ve üyelerinin aylık ücretleri, en yüksek devlet memurunun her türlü ödemeler dahil ücretlerini geçememek üzere, ilgili bakanın önerisi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirleniyor. Kurul personelinin ücret ve diğer mali hakları da Kurul üyeleri için tespit edilen miktarı geçmemek üzere belirleniyor. İşte kulislerde kanunun ilgili maddesi nedeniyle yılbaşından sonra Kurul üyelerinin maaşında yaşanan düzeltme nedeniyle personelin maaşında da düşüş yaşandığı konuşuluyor.

iMKB'DE DE SORUN VAR

MAAŞ krizi yaşanan diğer bir kurum ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB). İMKB çalışanları da uzun süredir maaşlarına zam alamadığı için yasal yollara başvurma kararı almıştı. Fakat kulislerde, İMKB çalışanları eleştiriliyor. İMKB çalışanlarının zaten yüksek maaş aldıkları ve iki ayda bir de ikramiye aldıkları iddia ediliyor. Kulislerde İMKB ile Türkiye'nin yeni borsası Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) çalışanları da karşılaştırılıyor. VOB'da 45 idari personel bulunurken İMKB'nin personel nüfusunun 450 olduğu söyleniyor. Hatta bu personelin 3'te ikisinin idarisi, 3'te birinin ise uzman personel olduğu kaydedeliyor. Hatta İMKB'de 13 mühendis çalıştığı da konuşuluyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber