Yapay karaciğer nakli yakında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2010 17:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Harvard Tıp Fakültesi'nde görevli Türk doktor, laboratuvar ortamında oluşturdukları yapay karaciğeri fareye naklederek 8 saat yaşatmayı başardı.

Boston'daki Massachusetts Hastanesi'nde bilimadamları karaciğer naklinde devrim sayılabilecek bir araştırmaya imza attı.

Havard Tıp Fakültesi'nden Doktor Korkut Uygun ve Başak Uygun'un önderlik ettiği ekip, laborutuvar ortamında yapay karaciğer oluştururak bir fareye nakletmeyi başardı. Fare, bu yapay karaciğerle tam 8 saat yaşadı.

Yapay karaciğerse şöyle elde edildi. Bir hayvandan alınan karaciğer yağları çözen kimyasal deterjanlarla yıkandı. Bu sayede yağ moleküllerinden oluşan hücre zarı patlatılarak proteinlerden oluşan kısma ulaşıldı. Daha sonra sağlıklı bir hayvandan alınan hücreler buraya yerleştirildi.

Bu şekilde elde edilen karaciğer laboratuvarda yaşatıldığı süre boyunca tüm fonsiyonları yerine getirdi.

Araştırmaya önderlik eden Yardımcı Doç Doktor Korkut Uygun, aynı yöntemin 5-10 yıl içinde insanlar üzerinde de uygulanabileceğini söylüyor.

Uygun, ?Bildiğimiz kadarıyla daha önce nakledilebilir ciğer dokusu laboratuvarda hiç oluşturulmamıştı. Bu tıp tarihinde bir ilk. İnsanlara nakledilmek üzere uzun süre fonksiyonlarını sürdüren ciğerlerin oluşturulması için çok daha fazla çalışma yapılması gerekecek. Ama bu büyük bir başlangıç? dedi.

Çalışma başarıya oluşursa, organ nakli bekleyen onbinlerce karaciğer hastası sağlığına kavuşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber