Beyin transferi için teşvik kampanyası

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Temmuz 2010 23:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkı KURBAN / ANKARA

Beyin göçüyle yurtdışına çıkan bilim insanı açığını kapatmak için harekete geçen hükümet, 'ithal hoca' peşinde! Bu amaçla, Maliye, Çalışma ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile TÜBİTAK ve YÖK kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Yurtdışından gelecek araştırmacıların önündeki engellerin kaldırılması için yasa ve yönetmeliklerde değişiklikler yapılacak, Türkiye'de çalışmanın cazibesi artırılacak. Pek çok değişikliğin yer aldığı raporların, geçtiğimiz günlerde yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da iletildiği bildirildi. Öngörülen teşviklerden bazıları şöyle:

DÖNER SERMAYEDEN PAY VERİLECEK

Uluslararası araştırmacıların sözleşme dışı gelir elde etmelerinin önü açılacak. Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma çerçevesinde ARGE personelinin döner sermayeden pay alması sağlanacak. Ayrıca, araştırmacının ülkesine gelme ve gitme masraflarının karşılanması, proje teşvik ikramiyesi verilmesi, gibi formüller üzerinde duruluyor.

BÜROKRATİK ENGELLER KALKACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, üniversitelerde sözleşmeli çalışacak yabancı araştırmacılar için ayrı bir çalışma yürütecek. Böylece, çalışma ve ikamet izni alma, sözleşme ücretlerinin vize edilmesi gibi işlemlerin bürokratik engeller nedeniyle uzaması önlenecek. Yabancı araştırmacıların 90 günde alabildikleri çalışma izinlerinin süresi de 30 güne inecek.

ÇOCUKLARA BURS İMKANI

Mevcut duruma göre, uluslararası araştırmacıların çocukları, Türkçe bilmedikleri için yabancı dilde eğitim veren özel okullarda okumak zorunda kalıyor. Özel okul ücretlerinin yüksek olması, özellikle birden fazla çocuğu olan ailelerin bütçelerini zorluyor. Eşlerinin 5 yıl sonra çalışma izni alabilmesi ise sorunu daha da kritik hale getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) şimdi sıkıntının aşılması için ilgili yönetmeliği değiştirmeye hazırlanıyor. 'Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz veya Burslu Okutulacak Öğrenci ve Kursiyerler Hakkında Yönetmelik'te yapılacak değişiklikle, yabancı uyruklu araştırmacıların çocukları, MEB'e bağlı kurumlarda burslu öğrenim görecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da, akademisyenlerin eşleri konusundaki sorunu gidermek için çalışma yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber