Balyoz planında üniversite öğrencilerine 'Kadife Eldiven' kıskacı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Ağustos 2010 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balyoz darbe planını hazırlayan yapılanma, 12 Eylül'deki gibi üniversiteleri de karıştırmayı planlıyordu. 'Kadife Eldiven' adlı çalışmada darbe sürecinde işbirliği yapılacak öğrenciler tek tek belirlenmiş

Balyoz planı iddianamesinin ekleri, cunta yapılanmasının darbe öncesi ve sonrası için kapsamlı bir hazırlık yaptığını gösteriyor. Halkı kışkırtıp yönetime el koymak için zemin hazırlamayı planlayan 1. Ordu'daki yapılanma, örnek aldıkları 12 Eylül'deki gibi üniversitelerde de karışıklık çıkaracaktı. Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın başını çektiği cunta yapılanması, 'sağcı', 'solcu', 'bölücü' şeklinde fişleme yaptığı üniversitelerde 'Kadife Eldiven' adını verdikleri çalışmayla da kullanılacak öğrencileri belirledi.

Balyoz sanıkları dönemin Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Albay Kubilay Aktaş ile Binbaşı Hanefi Yıldırım'ın hazırladığı anlaşılan 'Gizli' ibareli 11 sayfalık 'Kadife Eldiven faaliyetleri kapsamındaki öğrenciler' başlıklı belge iddianame eklerinin 184. klasöründe yeralıyor. 1. Ordu Komutanlığı'nın görev sahasındaki üniversitelerde çalışma kapsamına alınan öğrenciler öğrenim gördükleri fakülteleriyle sıralanıyor.

İSTANBUL'DAN 263 ÖĞRENCİ

İstanbul'daki üniversitelerden toplam 263 öğrenci 'Kadife Eldiven' kapsamında yer alıyor. Belgeye göre, 'Kadife Eldiven'e 22 üniversiteden 329 öğrenci dahil edildi.

Eklerde, Balyoz darbesini planlayan yapılanmanın, yüzlerce üniversite öğrencisinin 'sağcı', 'solcu', 'bölücü' olarak fişlediği görülüyor. Balyoz iddianamesinde Hanefi Yıldırım'ın 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı' kapsamında planın uygulanması için emirler doğrultusunda 'Gözaltına alınacak siyasi parti üyeleri', 'Tutuklanacak AK Parti üyeleri', 'Kilit görevlere atanacak personel', 'İstanbul'daki sinagoglar ve adresleri' gibi darbe öncesi ve sonrasında kullanılmak üzere listelerin hazırlanması için çalıştığı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber