İmam öldüren PKK, halkın tepkisi üzerine JİTEM'e sarıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Eylül 2010 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençleri sokak eylemlerinden uzak tuttuğu için PKK tarafından şehit edilen imam Aziz Tan'ın katilleri belirlendi. Ancak terör örgütü, tepki çeken eylemi açıkça üstlenmezken, JİTEM'i adres gösteriyor. Örgüte yakın kaynakların bölgede, 'İmamı JİTEM öldürdü' şeklinde propaganda yaptığı belirtiliyor.

Hakkari'de sabah namazına giderken kurşun yağmuruna tutulan cami imamı Aziz Tan'ın terör örgütü PKK tarafından katledildiği konusunda şüphe kalmadı. Terör örgütünün imam Tan'ı, Hakkâri'deki gençleri sokak eylemlerinden uzaklaştırdığı için hedef seçtiği, kendisine kurşun sıkan teröristin de keşif amacıyla camiye gelerek abdestsiz namaz kıldığı tespit edildi. Ancak terör örgütü, halkın tepkisini azaltmak amacıyla JİTEM'i adres gösterdi. Cinayeti PKK'nın işlediği ortaya çıkmasına rağmen örgüte yakın kaynakların bölgede, 'İmamı JİTEM öldürdü' şeklinde propaganda yaptığı belirlendi.

PKK'nın daha önce Aziz Tan'a yönelik üst üste saldırılar düzenlemesi bu iddiaların inandırıcı ve tutarlı olmadığını ortaya koyuyor.

Aziz Tan'ın önce işyeri ateşe verildi, sonra evi taşlandı. Ardından da örgütün silahlı kanadı HPG, açıkça ismini zikrederek Aziz Tan'ı tehdit etti, hedef gösterdi. 24 Ağustos günü de Aziz Tan şehit edildi. Polisin yaptığı soruşturma, teröristler arasındaki konuşmalar ve yakalanan bir PKK'lının itirafları, olayı PKK'nın işlediğini gözler önüne serdi. Aziz Tan'ın şehit edilmesiyle ilgili olarak teröristler arasında geçen konuşmalar Aksiyon Dergisi'nin bu haftaki sayısında yayınlandı. Haber, terör örgütünün dine bakışını ortaya koyması bakımından da dikkat çekici.

Buna göre, cinayeti Dilşat kod adlı terörist Muhittin Yılmaz ile başka bir PKK'lı işledi. 'İnfaz' kararı örgütün Botan grubu olarak bilinen ve daha çok Hakkâri civarında eylem yapan teröristlerce verildi. Dilşat, M.E. isimli şahsa, Tan'ın nasıl ve neden şehit edildiğini de anlatmış. Dilşat, M.E.nin, "İmamdan ne istediniz?" sorusu üzerine, onun Hakkâri'deki gençleri sokak eylemlerinden uzaklaştırdığını söylemiş.

Dilşat ve beraberindeki teröristler cinayet öncesinde Aziz Tan'ı adım adım takip etmiş. M.E. suikast sürecini şöyle anlatıyor: "İmam, teravih namazından önce verdiği vaazda 'Ramazan'da ölenler cennete gider' demiş. Dilşat bana 'Onu cennete gönderdim' dedi. Cinayet gecesi abdestsiz olarak teravih namazına gitmişler. Cemaatin arasında namaz kılıyormuş gibi hareket etmişler. Dilşat, eylemden önce Şenler yokuşuna pusu attıklarını ve sabah namazına giderken imama 7 kurşun sıktıklarını söyledi."

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: İmam cinayetlerini kınıyorum

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hakkari ve Şırnak'ta PKK'nın katlettiği imamlar konusunda önemli bir çıkış yaptı. Demirtaş, "Hakkari'de de, Şırnak'ta da, imamları kim öldürmüşse açıkça kınıyorum.'' dedi.

BDP lideri Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve ilçe belediye başkanlarıyla birlikte Sur ilçesindeki Melikahmet Caddesi'nde esnaf ve vatandaşları ziyaret etti. Gazetecilerin gündem ile ilgili sorularını cevaplayan Demirtaş, PKK'nın gerçekleştirdiği imam cinayetlerini değerlendirdi. BDP lideri, kimin yaptığını bilmediğini belirtirken, imamlara, sivillere yönelik bu tür saldırıları asla tasvip etmediklerini kaydetti. Demirtaş, "Asla kabul edilmez, hangi amaçla yapılmış olursa olsun. Sorumlularının da açığa çıkmasını istiyoruz." diye konuştu.

BDP lideri, Hakkari'de 9 teröristin öldürüldüğü operasyonları da eleştirdi. PKK'nın ateşkes ilan ettiğini ancak hükümetin hiçbir şekilde operasyonlara ara vermediğini, bunun 'provokasyon' olduğunu iddia etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber