Kurban fiyatları yüzde 40 arttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2010 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Kurban bayramına yaklaşık bir ay kala, geçen yıl 3 bin 500 liraya alınabilen 250 kilogram karkas et çıkaran bir kurbanlığa bu yıl, en az 5 bin lira fiyat isteniyor.

Edinilen bilgiye göre, besiciliğin Türkiye'deki merkezlerinden Konya'da, bayrama yaklaşık bir ay kala kurbanlık fiyatları şekillenmeye başladı.

Et fiyatlarındaki artışın konuşulduğu bir dönemde kurbanlıklarını erkenden satın almak isteyenler, kent merkezine yakın çiftliklere giderek fiyat araştırması yapmaya başladı.

Şuan kesim fiyatının 17-18 lira civarında olduğu Konya'da besiciler, geçen yıl 13-14 lira olan kurbanlık özellikleri taşıyan dana ve düveler için karkas kilogram fiyatını 20 lira olarak söylüyor.

Bugünkü fiyatlara göre kurbanlıkların, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi karkas kilogramının 20-21 lira civarından satılacağını düşündüklerini belirten Konya'da besicilik yapan Bekir Er, ''Kurbanlık özelliklere sahip 150 kilogram kemikli et çıkaran bir dana ya da düvenin 3 bin liradan, 350 kilogram et çıkaran bir dana ya da düvenin ise 7 milyar liradan satılmasını öngörüyoruz. Ortalama büyüklükteki bir kurbanın 5 bin lira seviyesinden satılacağını düşünüyoruz. Yani geçen yıl 3 bin 500 lira olan kurbanlık bu yıl en az 5 bin liradan satılacak'' dedi.

Son dönemde yaşanan et kriziyle birlikte ülkedeki hayvan sayısının yüzde 50'den fazla azaldığı, bu azalmanın 4-5 milyon baş hayvana tekabül ettiği de belirtilerek, fiyatların bu seviyelerin altına düşmesinin zor göründüğü bildirildi.

THK'NIN KURBAN KESİM BEDELİ 420TL

Türk Hava Kurumu (THK), vekaleten kurban kesim bedelini 420 lira olarak belirledi.

THK Genel Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 1995 yılında ilk olarak THK tarafından başlatılan vekaleten kurban kesim hizmetinin bu yıl da devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, 420 lira, 300 dolar veya 210 Avro olarak belirlenen kurban bedelini THK'ya ulaştıran vatandaşların vekalet kurbanlarının Et ve Balık Kurumu kombinalarında, din görevlisi nezaretinde, noter huzurunda kesileceği ve kesimin gerçekleştiğini belirten noter makbuzunun postayla adreslerine gönderileceği belirtildi.

Vekaleten kurban kesiminde en güvenilir adresin THK olduğu savunulan açıklamada, şöyle denildi:

''Çünkü kurbanlar din görevlisi nezaretinde, dini vecibelere uygun olarak kesiliyor. Kesimler, Et ve Balık Kurumu kombinalarında en hijyenik şekilde yapılıyor. Kesilen kurbanların etleri kavurma olarak ihtiyaç sahiplerine en doğru zaman ve en güvenilir yöntemle ulaştırılıyor.''

THK'nin bugüne kadar vekalet kurban etleriyle hazırlattığı 457 bin 438 adet kavurmayı, Türkiye çapında faaliyet gösteren 463 şubesi aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelere dağıttığı ifade edilen açıklamaya göre, kurbanlarını THK güvencesinde kestirmek isteyenler, vekalet bedelini bankalar kanalıyla (Akbank Ankara Ticari, Finansbank Ankara, Garanti Bankası Ulus, İşbankası Balgat, Şekerbank Yenişehir, TEB Meşrutiyet Caddesi şubelerindeki 2008 nolu hesaplara, Ziraat Bankası Ankara Merkez Şubesi 2008-5001 nolu hesaba masrafsız olarak), PTT şubelerinden 106363 nolu posta çeki hesabına, THK Genel Merkezi ve şubelerinden makbuz karşılığında 15 Kasım Pazartesi gününe kadar ya da ''www.thk.org.tr'' adresinden kredi kartıyla bayramın birinci günü (16 Kasım Salı) saat 13.00'e kadar yatırabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber