Mahkumiyeti olan öğrencilrede burs alabilecek

Haber Giriş : 21 Mart 2005 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen, 24 Ağustos 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

Danıştay 8. Dairesi, yönetmeliğin ''kesin hükümle mahkum olma halinde bursun kesilmesi'' başlıklı 29. maddesinde yer alan ''bir daha burs verilemez'' hükmünün yürütmesini oyçokluğuyla durdurdu.

Kararda, yönetmeliğin ''burs verilmeyecek öğrenciler'' başlıklı 9. maddesinde, bursun verilmesine engel durumların sayıldığı, bunlar arasında burs alacak öğrencinin mahkumiyetinin bulunmamasına ilişkin bir düzenlemediği olmadığı vurgulandı.

Yükseköğretim Yasası'nın ''yükseköğretime geçiş'' başlıklı 45. maddesinde de böyle bir düzenlemeye yer verilmediği belirtilen kararda, ceza hukuku açısından, cezanın suç işlenmesini önlemek ve suç işleyeni ıslah yoluyla topluma kazandırmak amacının karşısında, kanunda öngörülen biçimde yerine getirilmiş bir cezanın kişilerin
yaşamı boyunca belirli haklardan yararlanmasına engel oluşturmasında bu amaca uyarlık bulunmadığına işaret edildi.

Kararda, şöyle denildi:

''Herhangi bir suçtan dolayı haklarında 6 ay ve daha fazla hapis, ağır hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunan öğrencilerin, cezalarının infazı süresince kendilerine sağlanan burstan yararlandırılmamaları hukuken kabul edilebilirse de yasalarla belirlenen biçimde cezasını çeken öğrencilerin sırf bu nedenle bir daha burstan yararlandırılmayacağına ilişkin hükümde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi imkansız zararlara neden olabilecek dava konusu yönetmeliğin 29. maddesinin 'bir daha burs verilemez' hükmünün yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi.''

Yürütmesi durdurulan madde, ''herhangi bir suçtan dolayı haklarında altı ay ve daha fazla hapis, ağır hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunanlara (cezası tecil edilenler hariç) bir daha burs verilmeyeceğini'' düzenliyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber