Gündoğdu: Toplu sözleşmeyi biz çıkarttık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2011 23:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Memur-Sen Konfederasyonu geçtiğimiz üç yılda sendikacılık adına, çalışma hayatı adına, ülkenin demokratikleşmesi, insanımızın özgürleşmesi adına tarihin kaydedeceği başarılara imza attı." dedi.

Gündoğdu, teşkilat çalışmalarında bulunmak, Memur-Sen'in üyelerine yönelik imzaladığı Bireysel Grup Ferdi Kaza Sigortası hakkında bilgi vermek amacıyla Bolu'ya geldi. Köroğlu Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Gündoğdu, bu dönemde mali, özlük ve sosyal haklarına ilişkin kamu görevlilerinin dahi beklemediği kazanımlar elde ettiklerini belirttti. Başkan Gündoğdu, "'Toplu sözleşme masası kurulmazsa, toplu görüşmeye katılmayacağız' kararıyla başlattığımız süreçle, Anayasanın 53 üncü ve 128'inci maddelerinde değişiklik yapılmasını sağladık. Böylece, bu dönemde elde edilen kazanımların en önemlisini yani toplu sözleşme hakkını aldık." diye konuştu.

Ahmet Gündoğdu, şöyle devam etti: "2010 yılı toplu görüşmeleri sonunda imzalanmasını sağladığımız mutabakat metni, Memur-Sen'in sendikal örgütlenmeden gelen gücü kazanıma dönüştürme başarısının en somut örneğidir. Gerçekten de, 9 yıllık toplu görüşmelerin finalini oluşturan bu süreçte toplu görüşme masasından toplu sözleşme metni çıkardık. Bu yönüyle, toplu görüşme finalinde kamu görevlilerimize önemli kazanımlar sağladık."

Gündoğdu, bu mutabakat metniyle ve bu mutabakat metninin gereklerini yerine getirmek amacıyla hazırlanan torba kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, kamu görevlilerine kazandırdıkları haklardan bazılarını şöyle sıraladı: "Hizmet sözleşmelerine bağlı olarak sözleşmeli personelden tahsil edilen damga vergisi kaldırıldı. Özürlü kamu görevlileri için mesainin başlangıç ve bitiş saati farklı belirlenecek. Kadın kamu görevlilerine, hamilelik döneminde ve doğum sonrasında özürlü memurlara ise isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek. Mazeret izni süreleri ve mazeret izni gerektiren durumlar arttırıldı. Hastalığa dayalı izin süresi arttırıldı, bakmakla yükümlü olunan aile fertlerine hastalık halinde ücretli refakat izni imkanı getirildi. Doğuma dayalı aylıksız izin süresi artırıldı. Babanın da doğuma dayalı aylıksız izne ayrılmasına imkan sağlandı. Evlat edinme durumunda aylıksız izne ayrılma ve beş hizmet yılını tamamlayan kamu görevlilerinin bir yıla kadar aylıksız izne ayrılması imkanları getirildi. Disiplin cezalarına karşı itirazlar disiplin kuruluna yapılacak, uyarma ve kınama cezalarına karşı da yargı yoluna başvurulabilecek. Sendika üyesi kamu görevlilerine üç ayda bir 45 TL toplu sözleşme primi ödenmeye başlandı. Bununla, sendika üyesi kamu görevlilerinin, sendikasız kamu görevlilerinden daha düşük ücret alma ayıbı sona erdirildi. Ocak ayından geçerli olmak üzere sözleşmeli personele de aile yardımı (eş ve çocuk yardımı) ödenmeye başlandı. Sözleşmeliye Ocak'ta 113 TL, Temmuz'da 135 TL, kadroluya Ocak'ta 20 TL, Temmuz'da 20 TL olmak üzere toplam 40 TL aile yardımı sağlandı. Sözleşmeli personel, anayasada ve özel kanunlarda belirtilen hükümler uyarınca sendikalar ve üst kuruluşlar kurabilecek ve bunlara üye olabilecek. Halen yüzde 100 olarak uygulanan kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan I sayılı cetvele tabi personelin yararlandığı ek tazminat en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200 olarak belirlenebilecek. Emeklilik sonrası tazminat 1 Ocak 2011'den geçerli olmak üzere 750 TL'ye çıkarıldı. Sağlık çalışanlarına ek ödemeye ilişkin aylık mahsuplaşma imkanı getirildi. Özürlü personel istihdamına yönelik sınav merkezi sistemle gerçekleştirilecek. Kademe ve derece ilerlemesinde onay uygulaması kaldırıldı. Disiplin cezalarında kısmi düzeltme yapıldı.

Ödüllendirme tutarı ve ödüllendirilecek personel sayısı arttırıldı. Aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların yöneticilik görevlerine atanmasına ilişkin yasakta süre sınırlaması getirildi. Sicil sistemi kaldırıldı".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber