Kitap toplatma soruşturmasına müfettiş

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Isparta'nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar'ın Orhan Pamuk'un kitaplarının toplatılması ve imha edilmesi talimatı vermesi üzerine başlayan tartışmalara, İçişleri Bakanlığı el koydu.

Kaymakam Altınpınar'ın toplatma ve imha emrini iptal eden Isparta Valiliği, soruşturma başlatmıştı. Valilik tarafından görevlendirilen müfettişler çalışmasını tamamladı.

Valilik, müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda, olayın daha geniş soruşturulması için İçişleri Bakanlığı'ndan mülkiye müfettişi talep etti.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun talimatıyla da, olayı araştırmak üzere bir mülkiye müfettişi görevlendirildi.

Pamuk'un tepki çeken sözleri

Orhan Pamuk, İsviçre'de yayımlanan Tagesanzeiger gazetesinin 'Das Magazin' ilavesine geçtiğimiz şubat ayı başında verdiği demeçte, "kimse söylemediği için söylüyorum. Türkiye'de 30 bin Kürt öldürüldü, bir milyon da Ermeni" demişti.

Bu demece Türkiye'deki farklı çevrelerden gelen sert tepkiler üzerine ise Pamuk, "tahümmülsüzlüğün geçmişte ne büyük acılara yol açtığını anlatmaya çalıştım" diye açıklama yapmıştı.

Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar ise, Orhan Pamuk'un Ermeni ölümlerine yönelik sözleri üzerine kamu kitaplıklarındaki kitaplarının toplatılarak imha edilmesi emrini vermişti. Emir sonrası kitaplıklarda Orhan Pamuk'un kitaplarının çıkmaması üzerine Kaymakam Altınpınar, ''keşke yazıyı yazmadan önce ilçede Pamuk'a ait kitap olup olmadığını araştırsaydım diye düşünüyorum'' demişti.

Kaymakamın ilçedeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıda, ''son günlerde kamuoyunda tartışılan ve yazar olduğu iddia edilen Orhan Pamuk, yurtdışında verdiği beyanatlarda onurunu her şeyin üzerinde tutan Türk milletini rencide edici asılsız iftiralarda bulundu'' demişti.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber