Yargıda savcı sıkıntısı: 10 bin yeni kadro istendi

Haber Giriş : 17 Nisan 2005 18:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yürürlüğe 1 Haziran'da girecek olan Ceza Muhakemeleri Kanunu savcıların iş yükünü artıracak. Halen 4 bin olan savcı sayısının iş yükünü kaldıramayacağı belirtilerek 10 bin yeni kadro istendi

YARGIDA birbiri ardına uygulamaya sokulan reformlar savcı sıkıntısını da beraberinde getirdi.

Savcılar, yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 1 Haziran'da yürürlüğe girmesiyle görevlerinin artacağına dikkat çekiyor.

Yeni hukuk sisteminin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli alt yapının oluşturulamadığına işaret eden savcılar, adli yapının kitlenmesinden endişe ediyor.

Yeni yasalar, mahkeme salonlarındaki düzenlemelerden güvenlik güçlerinin uyması gereken kurallara, sanık ve mahkum haklarından devletin vatandaşa bakışına, cezaevlerinde alınabilecek güvenlik önlemlerinden çocuk suçluların durumuna kadar geniş bir yelpazede köklü değişimler getiriyor.

İş yükü ağırlaşıyor

CMK, adli soruşturmaların her basamağında bizzat savcıların, bazı safhalarda ise yargıçların suçları takip etmesini öngörüyor. Mevcut yapısıyla Türk yargısında, yaklaşık olarak 4 bin savcı görev alıyor.

Savcılar, yasanın her aşamasında görev yaptıklarına işaret ederek, mevcut sayı ile bunun mümkün olmadığının altını çiziyorlar.

Yeni hukuk sisteminde bir aksaklık yaşanmaması için acil olarak yeni savcıların göreve başlamasının bir zorunluluk haline geldiğine işaret eden savcılar, aksi takdirde yoğun iş yükünün altından kalkmanın imkansız hale geleceğini savunuyorlar. Bunun için ise Adalet Bakanlığı'nın acilen 10 bin savcıya kadro açması gerektiğine vurgu yapılıyor.

24 saat görev

Savcıların yeni yasada verdikleri kararların 24 saat içinde mahkeme başkanı tarafından onaylanması gerekiyor. Yoksa yapılan tüm işlemler yasal olarak kullanılamıyor.

Tüm Cumhuriyet başsavcılıklarına yazılı bir talimat yollayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, savcılardan artık 24 saat düzenli olarak nöbet çizelgesi hazırlamalarını ve bu konuda bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Savcılar, yeni CMK'yla birlikte, sanıkların karakol yerine ilk olarak kendi karşılarına çıkacağına dikkat çekiyor.

Savcı, şüpheli veya sanık ifadesinin alınmasına izin verirse gözaltı süreci başlayacak. Gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyecek.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber