MEB müdür yardımcılığı sınavında kafa karıştıran iki soru

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ekim 2011 04:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB müdür yardımcılığı sınavı 1 Ekim 2011'de yapıldı.

1- Sorulardan bir tanesinde; ?Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.?

ile ilgili olarak alınacak ek ders saati sorulmuştur. Cevap 5 saattir.

Burada bir sorun yoktur fakat MEB'in yargı kararlarını mevzuata yansıtmamasının sonucu olarak yanlış bilgi söz konusudur. Çünkü bu soruda geçen ?öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla? ifadesi Danıştay tarafından iptal edilmişti.

2- 222 sayılı kanuna göre ?Mecburi ilköğretim çağı, 6 - 14 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar,? ifadesi sorularda yer almaktadır. Oysa ki aynı konuda 222 sayılı Kanuna dayanarak hazırlanan İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde ?İlköğretim okullarının birinci sınıfına, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.? ifadesi yer almaktadır.

Burada kanun ile yönetmelik arasında bir çelişki söz konusu olup normlar hiyerarşisine göre kanunun esas alınması gerekir.

Mevzuat değiştirme arifesinde olan bakanlığın bu ve benzeri durumları mutlaka değerlendirmesi ve sınav sonuçları ilan edilmeden önce bu durumları da gözetmelidir.

Sınav sorusu hazırlamak sadece ilgili mevzuattan bir yada birkaç cümle alıp sormak değil aynı zamanda o soru hakkında detaylı bilgiye sahip olmayı, yargı kararlarını göz ardı etmemeyi gerektirir?

Sorular karşımıza geldikçe daha da ayrıntılı bilgiler mutlaka karşımıza çıkacaktır. Bizim de gelişmeleri sizlerle paylaşacağımızı belirtmek isteriz.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Soru ve cevap paylaşımı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber