Türk Sağlık-Sen 'Cumhuriyet Hemşiresi'ni seçti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mayıs 2005 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


ÖNDER KAHVECİ: "HEMŞİRELER AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR"

Türk Sağlık-Sen, "Hemşireler Haftası" dolayısıyla düzenlenen toplantıda, 'Cumhuriyet Hemşiresi' olarak seçilen Prof. Dr. Perihan Velioğlu'nu kamuoyuna takdim etti.

Ankara Dedeman Otel'de gerçekleştirilen törene Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konfederasyona bağlı diğer sendikaların başkanları ile hemşireler katıldı.

Tören öncesi bir konuşma yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 'Cumhuriyet Hemşiresi' olarak ilan edilen Prof. Dr. Perihan Velioğlu hakkında bilgi verdi. Kahveci, Türk hemşireliğine büyük emek vermiş önder bir hemşire olarak nitelediği Prof. Dr. Perihan Velioğlu'nun adını gelecek kuşaklara tanıtmak üzere harekete geçtiklerini anlattı. 2002 yılında kaybettiğimiz Prof. Velioğlu adına her yıl 'Yılın Hemşiresi' ödülü verileceğini kaydeden Kahveci, Velioğlu'nun adının bir hemşirelik yüksekokuluna verilmesi yönünde girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. Önder Kahveci, Prof. Dr. Perihan Velioğlu'nun idealist hizmet anlayışının genç kuşaklara anlatılması için paneller ve konferanslar tertip edileceğini de dile getirdi.

Konuşmasında hemşirelerin sorunlarına da değinen Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı, Türk hemşiresinin açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, ücretlerin insanca yaşayabilecek seviyeye çıkartılmasını istedi.

Hemşirelerin zor şartlar altında çalıştıklarını ifade eden Kahveci, "Avrupa'daki bir hemşire 2 bin 800 euro maaş alırken, Türk hemşiresi aylık 384 euro ile geçinmeye çalışmaktadır. Hemşire maaşları son on yılda yüzde 48 oranında erimiştir. Açlık sınırı aylık 678 YTL olan ülkemizde ortalama 670 milyon YTL alan hemşirelerimiz üzülerek belirtmek isterim ki açlığa mahkum edilmiştir" dedi.

Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan ankette hemşirelerin yüzde 78'inin evinin olmadığını, yüzde 82.5'inin ise aldıkları maaşın yetmediğini belirttiğini anlatan Kahveci, hemşirelerin özlük haklarının acil olarak iyileştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kahveci, "Hemşirelerin ücretleri insanca yaşayabilecek düzeye çıkartılmalıdır. Çalışma saatleri kısaltılarak rotasyon uygulanmalıdır" diye konuştu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da, bir konuşma yaparak Prof. Dr. Perihan Velioğlu'nun 'Cumhuriyet Hemşiresi' seçilerek gelecek kuşaklara anlatılması yönünde gösterilen çabanın önemli olduğuna dikkat çekti. Yaptıkları hizmetlerle her türlü övgüyü hak eden hemşirelerin sorunlarının çözümü yönünde bir an önce adım atılması çağrısında bulunan Akyıldız, Türk Sağlık-Sen'in anlamlı çabalarının takdire değer olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet hemşiresi seçilen Prof. Dr. Perihan Velioğlu adına hemşire Zeliha Canbaz, plaketi Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın elinden aldı.

Ayrıca sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümüne yaptıkları haberlerle katkıda bulunan CNN Türk'ten Burcu Selçuk, TGRT'den Sevda Acı, TRT'den Figen Balcı, Cumhuriyet Gazetesi'nden Fırat Kozok, Star Gazetesi'nden Nevin Bilgin, Türkiye Gazetesi'nden Sinan Çetin, Zaman Gazetesi'nden Necip Çakır, Anadolu Ajansı'ndan Aylin Sırıklı, İhlas Haber Ajansı'ndan Yusuf Ziya Erarslan, Anka Ajansı'ndan Vahide Emel Ülker, İnternethaber'den Hadi Özışık, Memurlar.net'den Sümeyra Ergincan ve Kırmızı Çizgi Dergisi'nden Hakan Pala'ya, birer plaket verildi.

Öte yandan, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, toplantıya katılan bir grup hemşireye karanfil dağıtarak 'Hemşireler Günü'nü kutladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber