Karne, aynı zamanda veli ve öğretmenin de karnesidir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2012 22:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yarın milyonlarca öğrenci karne alacak. Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Uzmanı Ahmet Demir, çocuğun sadece karnedeki notlarına bakarak başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Demir, karnenin tek başına her şey olmadığını, sadece karneye bakarak çocukla ilgili kesin bir hüküm verilmesinin yanlış olacağı uyarısında bulunarak, "Aslında çocuğun karnesi sadece onun değil, aynı zamanda veli ve öğretmenin de karnesidir." dedi.

Karnenin iyi notlarla övünülecek, kötü notlarla utanılacak bir araç olmadığının altını çizen Demir, "Karne, çocuktan beklenen bilgi ve becerilerini ne ölçüde gösterdiğine ilişkin bir ara bir değerlendirmedir. Yani karnedeki notlara bakarak sadece sonuçlara odaklanmak doğru değildir. Okul, aile, arkadaş çevresi ve bir çok etken çocuğun başarısında rol oynar. Bütün bir değerlendirme yapmak daha sağlıklı olabilir. Karnenin doğru okunması, doğru değerlendirilmesi, doğru anlaşılması son derece önemlidir." diye konuştu.

"KARNE KİŞİLİK DEĞİL BİR PERFORMANS GÖSTERGESİDİR"

Demir, karnenin bir kişilik göstergesi değil, bir performans göstergesi olduğunu dile getirerek, bu performansın gösterilmesi ve ortaya çıkarılmasında sadece öğrenci değil öğretmen ve velinin de sorumlu olduğunu hatırlattı. Karnenin sadece öğrencinin değil, öğretmen ve velinin de karnesi olduğunu vurgulayan Demir, şu tavsiyelerde bulundu: "Çocuğun gelişimi ile ilgili olan herkes kendisine bu yetersizlikleri gidermek için ne yapılması gerektiğini sormalıdır. Ancak bu şekilde eksiklikler bulunabilir ve giderilebilir. Başarısızlığın tümünü çocuğa yüklemek kolaya kaçmaktır. Bu açıdan bakılıp olumlu ve sağlıklı bir değerlendirme yapılırsa, çocuğun başarısız olduğu yönler elbirliği ile giderilebilir."

"BAŞKALARIYLA KIYASLAMA YAPMAYIN"

Karne dönemlerinde yapılan en büyük hatanın çocuğun karnesini kardeşi ya da arkadaşıyla kıyaslanması olduğunu belirten Demir, bunun son derece zararlı olduğunu kaydetti. Bu durumun çocukta başarısızlık kaygısını daha çok artıracağını, kendisine güveninin azalacağını, arkadaşları arasında bir ezikliğe sebep olacağına işaret eden Demir "Böyle bir tutumdan kaçınılmalı ve çocuğun karnesi başkalarının karnesi ile kıyaslanmamalı. Veli çocuğuna başarabileceğini, onun yanında olduğunu hissettirmeli. " dedi.

"DİĞERLERİNİ GEÇ MATEMATİĞE BAK TAVRI YANLIŞ"

Demir, karnede en çok dikkat edilen notun matematik olduğunu, çocuğun diğer tüm dersleri çok iyi olsa da matematikten düşük not getirdiği taktirde karnenin tümünün önemsenmemesinin yine büyük bir yanlış davranış olduğuna dikkat çekti. Demir, şu uyarılarda bulundu: "Her çocuğun matematikte başarılı olması beklenmez. Her çocuk sayısal zekaya sahip olmayabilir. Bazı çocukların sosyal dersler ve bedensel becerilere karşı büyük bir yeteneği vardır. Sosyal derslerde en az matematik kadar önemlidir. Çocukların beceri ve ilgi alanlarını, en başarılı olduğu yönler taktir edilmeli. Ayrıca yanlış davranışlar matematik fobisine de yol açtığı unutulmamalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber