Bakan Çelik: İş sağlığı ve hastalıkları SGK'ya bırakıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2012 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Müstakil İş Sağlığı Yasası ile iş sağlığını ve meslek hastalıklarının sadece SGK'ya bırakıldığını söyledi. Yasa ile artık tek pirimin esas alındığını ifade eden Çelik, "Bu kapsamda, sağlık kuruluşlarına bildirim zorunluluğu getiriliyor. Yasa benzeri düzenlemeler içermektedir. Bakanlık olarak iş sağlığı güvenlinin yaygınlaştırılması çerçevesinde önemli adımlar atmaya devam edeceğiz. Ayrıntılara şu anda girmiyoruz. Ancak, bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağımızı belirtmek istiyorum. Bir insanın hayatı, milyonlarca dolarlık üretimden daha değerlidir." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İşyerlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Koşullarının iyileştirilmesi ve İŞGÜM bölge laboratuarlarının güçlendirilmesi projesi kapanış konferansına katıldı. Toplantıda, Türkiye'deki iş kazaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Faruk Çelik, Türkiye'de her gün 172 iş kazasının olduğunu, bu kazalarda 4 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye'deki işçi ölümleri geneli ile mukayese edildiğinde 1990'da 16,8 olan ölüm oranının, 2010 yılında 14,5'e gerilediğini ifade eden Çelik, "Bu oranın AB ülkeleri ile mukayese edildiğinde; 15 AB ülke ortalamasının 2,5 olduğu dikkate alınırsa bizim, 14,5 oranının nasıl bir oranımız pek de iç açıcı bir oran değildir." dedi.

Bu oranı daha aşağı çekmek için 'Müstakil İş Sağlığı Yasası'nı çıkarılmak ve uygulamaya koymak için bir irade ortaya koyduklarını kaydeden Bakan Faruk Çelik, şöyle konuştu:

"Enine boyuna değerlendirmeler yaptık ve bütün çalışanları kapsayan bir düzenlemeyi yasalaştırmak için göndermiş bulunuyoruz. Kısa sürede parlamentodan geçeceğine de inanıyorum. Ülkemizde, kanuni düzenlemelerden sadece iş kanuna tabi vatandaşlar yararlanabilmektedir. Mevcut mevzuatımız, 50'in üzerinde işçi çalıştıran işçiler için iş sağlığı güvenliği için bir düzenleme içeriyor. 50'in altında çalışanlar açısından baktığımız zaman işçi olarak yüzde 62'sini oluşturuyor. İş yeri olarak da yüzde 98'ini oluşturuyor. Yüzde 98 iş sağlığı güvenliği ile ilgili önlem alma mevzuatımız açısından yok diyebiliriz..Tüm çalışanların da yüzde 62'sinin de yüzde 90 bu kapsam dışında olduğu dikkate alınırsa sorumluluğumuzu görmemiz açısından önemli duruyor. Tüm çalışanları kapsayan bir iş sağlığı güvenliği mevzuatını meclise taşımış bulunuyoruz. Bunun ayrıntılarını dile getireceğiz. Bu yasa AB normlarına uygun bir düzenlem olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber