Arınç: Kaymakamlık ve valilik büyük bir hülyadır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2012 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Kaymakamlık ve daha sonra valilik, elbette büyük bir hülyadır. İyi ve önemli bir mesleğin başarı ile yürütülmesi her mezun için mutlaka bir hayaldir. Ve olması gereken bir idealdir, bu konuda ben daha sonra işi avukatlığa çevirmek suretiyle biraz daha ileriyi, biraz daha siyasi sebeplerle bu memuriyetten ayrılmak durumunda kaldım'' dedi.

Arınç ve TOBB Konferans Salonu'nda düzenlenen 96. Dönem Kaymakamlık Kursu kapanış ve kura çekim törenine katıldı.

Arınç, törende yaptığı konuşmada, dönem birincisinin yaptığı konuşmaya dikkati çekerek, ''Dönem birincisi kaymakam arkadaşımızın konuşması da bizim bir kaymakamdan beklediğimiz özellikleri fevkalade ifade eden güzel bir konuşmaydı. Hem sayın Bakanımıza hem dönem birincisi arkadaşımıza tebriklerimizi sunuyorum'' diye konuştu.

Kaymakam adaylarının kura çekim töreni ile yerlerinin belli olacağına işaret eden Arınç, kaymakam yakınları için de bugünün çok mutlu bir gün olduğunu dile getirdi. Arınç, ''Bu evlatlarıyla iftihar edebilirler. Onlara da hayatlarında mutluluklar ve başarılar temenni ediyorum'' ifadesini kullandı.

Kura çekme törenlerine, sadece bakanların değil, valilerin, genel müdürlerin, müsteşarların, emekli olanlar veya halen meslekte görev yapanlar ile bu mesleği ifa ederken veya bitirince siyasette yer tutmuş olanların da ''severek, koşarak'' katıldıklarını söyledi. Arınç, ''Bu törenleri anlamlı kılan bu beraberliğimizdir, mülki amirlik kaymakamlıktan başlayarak, Türkiye'nin yönetiminde halkımızla birlikte aldığımız mesafeyi gösteren, bir güzel örnek'' dedi.

Arınç, kura çekim törenlerine başından beri katılmak istediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bir iki defa atlamış olabilir ama sanıyorum son 10 yıl içerisinde bu törenlere büyük bir sevinçle ve sizler gibi büyük bir heyecanla katılıyorum. Bunun iki sebebi var. Birincisi, bir gençlik rüyası ve heyecanıyla kaymakam olmayı isteyen, bir arkadaşınız var karşınızda. Ben muvaffak olamadım, şimdi hesaplıyorum, ne kadar eski olduğunu görecekler. Belki de ah vah edeceksiniz diye üzülüyorum. 1971 yılı ocak ayında mezuniyetimizi müteakip, Manisa'da maiyet memurluğuna başlamış ama bu serüveni çok kısa sürmüş bir arkadaşınızım. Hukuk fakültesinde okurken, 2. sınıfta maişetimizi temin etmek üzere, İçişleri Bakanlığı'nın açtığı memurluk sınavına girmiştim. 3'ncü sırada kazandım, 447 lira maaşla İçişleri Bakanlığı Özlük İşleri'nde Sicil Bürosu'nda çalışmaya başladım...''

Arınç, bir yıl çalıştığı bakanlıkta, ''kaymakamlık sevdasının'' bakan veya özel kalem müdürleri tarafından fark edildiğini belirterek, kendisine burs verilerek kaymakamlığa hazırlanmasının önerildiğini söyledi. Arınç, ''447 liradan vazgeçtim, 250 lira bursla üçüncü sınıfı, 350 lira bursla dördüncü sınıfı bitirdim. Yani mecburi hizmete tabi, İçişleri Bakanlığı'nın bursu ile okumuş bir insanım. O paranın da çok bereketini gördüm. Hatta 100 lirasını da artırıp, ağabeyime göndermek üzere değerlendirdim'' diye konuştu.

Arınç, o zamanki 380 kaymakam içinden 3 tanesinin hukukçu olmasından dolayı ''Kanunda diyor ki, 'mülkiye ve hukuktan alınır kaymakam' Niye hepsi mülkiye mezunu-'' sorusunu sorduğunu ve ''Burada bir gelenek vardır. Bu gelenek böyle, mülkiye mezunlarından daha çok kaymakam yaparlar'' yanıtını aldığını kaydetti. Arınç, ''Herhalde rahmetli Faruk Sükan da bizim görüşümüzdeydi ki, 'hukuk mezunlarının sayısını artıracağız' dedi. Ben bunu kulaklarımla hatırlıyorum ve artırdı. Biz 20 kişi burs almıştık. 20'si de hukuk fakültesi mezunuydu'' dedi.

Arınç, 96. Dönem Kaymakamlık Kursu'nun birincisi hakkında yanıldığını konuklara ifade ederek, ''Birinci arkadaşımız konuşurken, yanımdakilere dönüp dedim ki; 'Olsa olsa hukuk mezunudur' Meğer İstanbul siyasal mezunuymuş. Siyasal mezunlarını da bu başarıları nedeniyle alkışlıyorum'' diye konuştu.

Kaymakamlık ve valiliğin büyük bir hülya olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:

''Kaymakamlık ve daha sonra valilik, elbette büyük bir hülyadır. İyi ve önemli bir mesleğin başarı ile yürütülmesi her mezun için mutlaka bir hayaldir. Ve olması gereken bir idealdir. Bu konuda ben daha sonra işi avukatlığa çevirmek suretiyle biraz daha ileriyi, biraz daha siyasi sebeplerle bu memuriyetten ayrılmak durumunda kaldım.''

Meclis Başkanı görevindeyken katıldığı kaymakamlık kura çekim törenlerinde, sıralamaya girenlere TBMM adına ödül verilip verilmediğini sorduğunu ve ''hayır'' yanıtını aldığına dikkati çeken Arınç, ''Oysa askeri kurumların hepsinde ben mezuniyet törenlerine gidiyordum, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncılara TBMM adına ödül veriliyordu. Elbette verelim. Onlarda çok başarılı olmuşlar. Ama kaymakamlık kurasını çeken dönem birincisi, ikincisi ve üçüncüsüne Meclisimiz adına, Meclis milli iradeyi temsil ettiğine göre milletimiz adına bir ödül verilmeliydi'' dedi.

Arınç, Meclis Başkanlığı döneminde mülkiye müfettişlerinden, mülkiye başmüfettişlerinden, mülki amirlerden çok istifade ettiğini dile getirerek, önemli görevlerin başına mülkiye kökenlileri getirdiğinde çok donanımlı, iyi yetişmiş ve başarılı olduklarını gördüğünü söyledi. Başbakanlıkta da, başta Başbakanlık Müsteşarlığı olmak üzere en önemli görevlerin mülkiye sınıfından yetişen, mülki amirlik yapmış olanlar arasından özenle seçildiklerini vurgulayan Arınç, şöyle konuştu:

''Biz onlardan çok memnunuz. Çok başarılı olduklarını görüyoruz. Kaldı ki, bugün kaymakamlarımız bu 3-4 senelik çalışmaları içerisinde yurt dışı tecrübelerini de koyarak, lisanlarını da ekleyerek ve önemli aşamalardan geçerek devleti daha iyi tanıyarak, mevzuatı daha iyi bilerek, daha başarılı daha da gayretli oluyorlar. Bugün benim de Başbakan Yardımcılığımda elim ayağım olan bir arkadaşım, mülkiye başmüfettişidir. Ve her işini de özenle ve başarı ile sürdürüyor. Bugün hangi bakanlıkta olursa olsun, mülkiye müfettişi, kaymakam, vali yardımcısı ve diğerleri, mesela özel idare genel sekreterlerimizin pek çoğunun yine bu sınıflarda çalışmış arkadaşlarımızdan seçildiğini görüyorum.''

Arınç, konuşmasının sonunda kura çekimi yapacak olan kaymakam adaylarını ''Yolunuz ve bahtınız açık olsun. Hepinize başarılar diliyorum'' sözleri ile kutladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber